projekt CYDR
Drożdże - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Drożdże (/showthread.php?tid=1741)



Drożdże - kyrysek - 2019-07-05

Witam, czy mogę użyć do zrobienia cydru drożdży Bayanus G995  ? Tylko takie mam do kupienia stacjonarnie. Cydr robiony będzie z soku z kartonu..

Pozdrawiam


RE: Drożdże - Bartek - 2019-07-05

Jak najbardziej. Każde drożdże winiarskie poradzą sobie z sokiem jabłkowym.


RE: Drożdże - kyrysek - 2019-07-06

(2019-07-05 02:47 PM)Bartek napisał(a): Jak najbardziej. Każde drożdże winiarskie poradzą sobie z sokiem jabłkowym.

Dziękuję za szybką odp. A ile dawać tych drożdży na litr soku.


RE: Drożdże - Bartek - 2019-07-06

Typowo 2,5g/10L, nie ma potrzeby dawać więcej. Producenci zwykle zalecają, żeby przed dodaniem uwodnić 20min w ciepłej wodzie (30-kilka st. C), np. w kieliszku, ale ja często sypię bezpośrednio i nie ma problemu.


RE: Drożdże - kyrysek - 2019-07-06

(2019-07-06 02:39 PM)Bartek napisał(a): Typowo 2,5g/10L, nie ma potrzeby dawać więcej. Producenci zwykle zalecają, żeby przed dodaniem uwodnić 20min w ciepłej wodzie (30-kilka st. C), np. w kieliszku, ale ja często sypię bezpośrednio i nie ma problemu.

A ile należy dodać pożywki na 10 l ?


RE: Drożdże - Bartek - 2019-07-06

Z pożywką ostrożnie, żeby nie przesadzić. Jak dostałeś w zestawie z G995 to to jest prosty azot z dodatkiem witaminy B. Witamina się przyda bo tej w soku jest mało. Celuj w 1g maks 2g/10l. Jak masz taką po prostu azotową (DAP, fosforan/siarczan dwuamonu) bez witamin, to nie dawaj wcale - paradoksalnie dodatek takiej pożywki może powodować problemy. Najlepsze są organiczne, zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=2686.