Kwasowość i zawartość cukru w starych odmianach - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Kwasowość i zawartość cukru w starych odmianach (/showthread.php?tid=2189) |
Kwasowość i zawartość cukru w starych odmianach - Bartek - 2020-02-28 Ciekawe zestawienie, nie wiem dlaczego nie ma takich rzeczy po polsku, skoro ewidentnie dane pochodzą z polskiego instytutu. http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/zadanie_1.3/2016/1.3_2016_Poster_Kruczynska.pdf 1.3_2016_Poster_Kruczynska.pdf (Rozmiar: 1,57 MB / Pobrań: 24) Wykresy trochę nieczytelne, ale przynajmniej jest cała masa odmian: Abrahamy Biełyj Naliw Grafsztynek Inlancki Kardynalskie Płomieniste Korbasówki Naliw Rannyj Oliwka Biała Oliwka Czerwona Oliwka Żółta Papierówka Papierówka z Jazówka Prof. E. Jankowski Red Transparent Bancroft Boiken Bukówka Buraczek Cesarz Wilhelm Cytrynówka Długa Grochówka Jonathan Kantówka Gdańska Koksa Guzik Kronselka Kwartlik Malinowa Oberlandzka Marwit Mątwiłłowka (z Jeżewa) Pepina Linneusza Piękna z Rept Rapa Zielona Rarytas Śląski Reneta Czarniecka Sztetyna Zielona Warta Zimowe z Chodzicza Czyli podsumowując: zgodnie z tym co już kiedyś pisałem, praktycznie wszystkie hodowane u nas odmiany, w tym jak widać również te "stare" to są jabłka "kwaśne", ze wskazaniem na bardzo kwaśne :/ |