Kwasowość i zawartość cukru w starych odmianach
#1
Ciekawe zestawienie, nie wiem dlaczego nie ma takich rzeczy po polsku, skoro ewidentnie dane pochodzą z polskiego instytutu.

http://www.inhort.pl/files/program_wielo...zynska.pdf

.pdf   1.3_2016_Poster_Kruczynska.pdf (Rozmiar: 1,57 MB / Pobrań: 3)

Wykresy trochę nieczytelne, ale przynajmniej jest cała masa odmian:

Abrahamy
Biełyj Naliw
Grafsztynek Inlancki
Kardynalskie
Płomieniste
Korbasówki
Naliw Rannyj
Oliwka Biała
Oliwka Czerwona
Oliwka Żółta
Papierówka
Papierówka z Jazówka
Prof. E. Jankowski
Red Transparent

Bancroft
Boiken
Bukówka
Buraczek
Cesarz Wilhelm
Cytrynówka Długa
Grochówka
Jonathan
Kantówka Gdańska
Koksa Guzik
Kronselka
Kwartlik
Malinowa Oberlandzka
Marwit
Mątwiłłowka (z Jeżewa)
Pepina Linneusza
Piękna z Rept
Rapa Zielona
Rarytas Śląski
Reneta Czarniecka
Sztetyna Zielona
Warta
Zimowe z Chodzicza

Czyli podsumowując: zgodnie z tym co już kiedyś pisałem, praktycznie wszystkie hodowane u nas odmiany, w tym jak widać również te "stare" to są jabłka "kwaśne", ze wskazaniem na bardzo kwaśne :/
Odpowiedz


Skocz do: