projekt CYDR
Tani sok duża temperatura - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Tani sok duża temperatura (/showthread.php?tid=2312)



Tani sok duża temperatura - rajdzik - 2020-06-21

Witajcie. Chcę zrobić pierwszy cydr, jestem uzbrojony w wiedzę ale chciałem się poradzić bardziej doświadczonych kolegów. 

Kupiłem tani sok w Biedrze Riva. Jakość wiadoma. Chciałem zrobić z niego cydr w ramach testu. Niestety w pomieszczeniu mam cały czas temperaturę miedzy 22 a 25 stopni. Sama fermentacja (pewnie szybka) będzie przebiegała w takiej temperaturze a potem produkt finalny w zakapslowanych butelkach też będzie stał w takich warunkach. Chciałbym zaznaczyć, że nie oczekuję wybitnych walorów smakowych bardziej mam pytanie o temperaturę i czy warto robić w takich warunkach?


RE: Tani sok duża temperatura - Bartek - 2020-06-21

Robiłem kiedyś porównanie cydrów fermentowanych w różnych temperaturach, zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=3213. Generalnie, im cieplej podczas fermentacji, tym dla cydru gorzej. Ale to też nie jest tak, że 20-kilka stopni spowoduje, że wyjdzie zły, albo niesmaczny - po prostu jakbyś miał możliwość porównania, to byś zauważył różnicę na korzyść takiego fermentowanego w kilkunastu stopniach. Ale że nie będziesz porównywał, to nie też ma co się przejmować na zapas Smile To jest bardzo popularna "pokojowa" temperatura - dużo ludzi fermentuje właśnie w takich warunkach. Temperatura w jakiej będziesz potem przechowywał butelki nie ma już takiego wpływu.


RE: Tani sok duża temperatura - rajdzik - 2020-06-22

(2020-06-21 10:09 PM)Bartek napisał(a): Robiłem kiedyś porównanie cydrów fermentowanych w różnych temperaturach, zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=3213. Generalnie, im cieplej podczas fermentacji, tym dla cydru gorzej. Ale to też nie jest tak, że 20-kilka stopni spowoduje, że wyjdzie zły, albo niesmaczny - po prostu jakbyś miał możliwość porównania, to byś zauważył różnicę na korzyść takiego fermentowanego w kilkunastu stopniach. Ale że nie będziesz porównywał, to nie też ma co się przejmować na zapas Smile To jest bardzo popularna "pokojowa" temperatura - dużo ludzi fermentuje właśnie w takich warunkach. Temperatura w jakiej będziesz potem przechowywał butelki nie ma już takiego wpływu.


Dzięki Bartku za odpowiedź. To działam Smile