Taniną z dzikiego jabłka i gruszki prosto w cydr z jabłek deserowych - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wymiana doświadczeń (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Wątek: Taniną z dzikiego jabłka i gruszki prosto w cydr z jabłek deserowych (/showthread.php?tid=2352) |
Taniną z dzikiego jabłka i gruszki prosto w cydr z jabłek deserowych - Adam - 2020-09-15 W tym roku wyjątkowo obrodziły dzikie jabłka. Taka zmienność corocznych plonów jest dla dzikich jabłoni typowa. Jak gdzieś znajdę taką jabłoń smakuje i próbuje i może nawet zrobie jakiś mały nastaw. Większość to lekko zdziczałe odmiany wczesno jesienne. Dosyć kwaśne. Ale trafiają się też zdziczałe małe jabłuszka (nie rajskie) o smaku slodko-cierpkim. Raczej późnojesienne. Dziś zaś natknąłem się na dzikie gruszki wielkości dużego orzecha laskowego. I tu pomysł na ich dodanie do cydru z jabłek deserowych. Są wyjątkowo, słodkie, całkiem soczyste a przede wszystkim smakują jakby miały w cholerę tanin! Nie wiem jak będzie z czasem ale może uda mi się w tym sezonie poeksperymentować. RE: Taniną z dzikiego jabłka i gruszki prosto w cydr z jabłek deserowych - blackpowder - 2020-09-16 (2020-09-15 07:31 PM)Adam napisał(a): W tym roku wyjątkowo obrodziły dzikie jabłka. Taka zmienność corocznych plonów jest dla dzikich jabłoni typowa. Jak gdzieś znajdę taką jabłoń smakuje i próbuje i może nawet zrobie jakiś mały nastaw.To jest dobry kierunek. Z moich "badań" też wynika że wśród dzikich odmian jabłek wczesnojesiennych kwasowość w granicach 7--18 g/L, te późniejsze super-słodkie, taninowe i kwasowość akurat. W tym sezonie w mojej okolicy na dzikie gruszki nieurodzaj. Jeśli masz dostęp do gruszek i dzikich jabłek ciśnij śmiało! |