Drożdże odkwaszające - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wymiana doświadczeń (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Wątek: Drożdże odkwaszające (/showthread.php?tid=2486) |
Drożdże odkwaszające - newrom - 2021-05-18 Czy ktoś stosował przy fermentacji? W przypadku win takie drożdże potrafią usunąć sporo kwasu jabłkowego z nastawu. Jaki efekt osiągniemy w przypadku cydru? Lalvin 71b podobno zjada do 15% kwasu jabłkowego (z wina, ale tam tego kwasu jest mniej niż w jabłkach). Zastanawiam się czy użycie ich do fermentacji soku z odmian deserowych nie poprawiłoby właściwości cydru. Jakieś pomysły i/lub doświadczenia? :-) RE: Drożdże odkwaszające - Bartek - 2021-05-19 L71B faktycznie pomagają zmniejszyć kwasowość. Np. tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=3386 było to 16%. Co ciekawe, nie są to jedyne drożdże, które mają takie działanie, ale akurat L71B są pod tym względem bardzo powtarzalne i mają tę cechę zapisaną w karcie katalogowej. Podobno redukcja może sięgnąć nawet 30%. W przypadku cydrów z jabłek deserowych, które siłą rzeczy mają nieco za dużo kwasu, delikatna redukcja zawsze jest korzystna. Chociaż w moich (całkowicie subiektywnych) testach, cydr na L71B wcale nie wypadł najlepiej. RE: Drożdże odkwaszające - newrom - 2021-05-19 Jak widać nie tylko zmniejszenie kwasów się liczy ;-) Fajnie że cydr z lalvin nie okazał się całkowitą porażką. |