projekt CYDR
Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Przydasie (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ (/showthread.php?tid=2908)

Strony: 1 2

Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - wojcyl - 2025-10-05

Czołem!
Jako, że w tym roku zacząłem nastawiać troszkę większe nastawy zdecydowałem się na kupienie czegoś większego niż klasyczne wiadra fermentacyjne 33L. Te wiadra do tej pory sprawdzały mi się przy burzliwej fermentacji super, do leżakowania może troszkę mniej (ale duże szklane balony mają też swoją cenę). Nie mniej większy zbiornik to też trochę oszczędność miejsca, 2 razy mniej mierzenia składników, dużo wygodniejsze zlewanie znad osadu itd. Zbiorniki na różnych etapach fermentacji u mnie wędrują między domem a piwnicą, przez co maksymalna pojemność, którą będę w stanie wrzucić na wózek to 50-60L.
Wybór padł zatem na bardzo fajny na pierwszy rzut oka włoski zbiornik/beczkę 50L. Wyposażony w kranik, dwie zakrętki, uszczelkę pod wieko itd. Cena ok 180zł.

Zbiornik okazał się jednak nieszczelny w miejscu gdzie pokrywa styka się z dyskiem (ten w który jest włożony korek). Uszczelniłem to dodatkowo akrylem, no ale za niecałe 200zł chciałoby się już, żeby nie trzeba było robić jakiś dodatkowych samoróbek.
Szukam więc jakiegoś drugiego zbiornika, ale już nie chciałbym w ciemno wyrzucać kolejnych 150-200zł.
Są w internecie do nabycia w podobnej kwocie 150-170zł beczki do kiszenia z uszczelką 60L. Rzekomo mają atest do kontaktu z żywnością, ale nie wiem czy są one z PE, czy HDPE. A jeśli z PE, to czy on się nadaje?

https://allegro.pl/oferta/beczka-plastikowa-z-pokrywa-60l-zakretka-atest-pojemnik-na-wode-kapuste-16760689282

Albo używane fermentory Speidel, na OLX po ok 150zł (widziałem Bartku, że kiedyś chyba z takich korzystałeś). Nówki chyba są po jakieś 300zł wzwyż, to już wydaje mi się zbyt dużo.

Tutaj bym zaufał renomie firmy, wydaje się, że powinny one spełniać swoją funkcję idealnie, ale czy pchać się w używane...?

Czy macie może jakieś doświadczenia z takich gabarytów pojemnikami, czy coś moglibyście doradzić, czy takie niebieskie beczki są warte uwagi, czy tego unikać?
Dajcie znać co myślicie,
Pozdrowienia

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - Bartek - 2025-10-05

Wiem, że to nie ta sama półka cenowa, ale czy zastanawiałeś się nas zbiornikami z ruchomą pokrywą?
Np. https://www.eurowin.pl/pl/p/Zbiornik-inox-Eko-50-L-komplet-/1546

Ja mam takie zbiorniki (50L i 75L) i jestem z nich bardzo zadowolony. Ich głównym atutem jest możliwość dostosowania objętości do fermentowanego/dojrzewającego cydru - a to jest moim zdaniem jest super istotne. Wolna przestrzeń to same problemy. Szczególnie jak zamierzasz przechowywać w nich cydr przez wiele miesięcy.

Bardzo dużo ludzi używa "niebieskiego dębu" czyli tych niebieskich plastikowych beczek i cenią je sobie ze względu na cenę. Ja mam tego Speidela 60L i też jest OK - szczelny, dobrze wykonany, są części zamienne (uszczelki, kraniki, etc.). Ale to jest moim zdaniem dobre do oczyszczania soku, ewentualnie do szybkiej fermentacji. Chyba, że będziesz celował żeby wycisnąć dokładnie tyle soku, żeby mieć wypełnione "pod pokrywę"...

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - wojcyl - 2025-10-05

Dziękuję Bartku za odpowiedź.
Przyznam że zbiorniki z ruchomą pokrywą to pewnie będzie dla mnie kolejny etap, ale to już wtedy wolałbym większy (150L+) i postawić go w jednym miejscu bez przemieszczania. Taka kasa (800zł) wydaje mi się nie współmierna do objętości (50L), bo w zasadzie kilka stów drożej już mamy konkretny zbiornik produkcyjny (200-300L, a w przyszłości mam nadzieję i tysiące Big Grin). Póki co nie mam tylko na to miejsca, dlatego wybieram mniejsze pojemniki, które tacham między mieszkaniem a piwnicą Big Grin

Dziękuję za opinię o tym Speidlu, bo wydaje mi się on być na ten moment najbardziej sensowną opcją, nawet używany. Przemawia za nim jednak jasne tworzywo, przez które dobrze będzie widać po podświetleniu co się dzieje wewnątrz fermentora. Przez niebieski plastik nic nie zobaczę. A czy ten Twój Speidel 60l też ma takie duże wieko? Ono wygląda trochę tak jakby było montowane na takie zatrzaski, ale wydaje mi się, że do niego powinna być jeszcze jakaś obejma? Czy ten Twój jest po prostu zakręcany?

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - Bartek - 2025-10-05

Mam dokładnie taki sam, pokrywa wygląda tak: 

Obejma jest konieczna!

Jeśli był tylko używany do fermentacji piwa/wina, to będziesz w stanie odczyścić i zdezynfenować. W najgorszym przypadku zalejesz NaOH. Gorzej jak był używany do jakich olejów, kimchi, etc. - wtedy bym nie brał.

Browamator ma te zbiorniki, i akcesoria: https://browamator.pl/zbiornik-speidel-round-poj-60-l/3-8-940

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - wojcyl - 2025-10-05

Dziękuję pięknie!
Czekam w takim razie na odpowiedź pana z OLXa, bo właśnie mu napisałem, że powinna być ta obejma w zestawie. Wg niego te pojemniki są nowe, nie były używane do niczego.
Jeśli nie będzie to od biedy będę mógł wykombinować jakąś inną obejmę. Cena 150zł zamiast 300 kusi Wink

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - Bartek - 2025-10-06

Zwróć uwagę, że potrzebujesz uszczelkę i obejmę.

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - wojcyl - 2025-10-06

Okazuje się, że na wszystkich ogłoszeniach z OLX te beczki Speidel mają ale bez obejmy. Także odpuściłem je sobie i zdecydowałem wstępnie na 60L beczkę od Browinu.
Coś takiego:
https://sklepogrodniczy.pl/beczka-60-l-biala-browin.html?sku=115371&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5BGS%5D%20%2F%20PMax%20%2F%20All&utm_id=18375238498&gad_source=1&gad_campaignid=18371883975&gbraid=0AAAAADNTOdLUEJePwEOiRTkbKu7Y4lKax&gclid=Cj0KCQjw0Y3HBhCxARIsAN7931X2ZGTBwp3fbVX3f1rIH9MF4A1xvm7myKV86tdq4eoDWK_0Dk2LaGkaAqQBEALw_wcB

Ona co prawda fabrycznie nie ma uszczelki, jednak jeśli będzie przeciekać myślę, że uda mi się znaleźć jakąś standardową fi 200mm.

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - Bartek - 2025-10-06

Patrzę na to:
"dlatego wybieram mniejsze pojemniki, które tacham między mieszkaniem a piwnicą"

Tak z życiowego doświadczenia - nie tachaj 60L po schodach, szkoda pleców...

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - wojcyl - 2025-10-06

Spokojnie, już się dorobiłem wózeczka i na szczęście mam też windę Big Grin

RE: Większe pojemniki fermentacyjne 50l+ - szo - 2025-10-07

Dzień Dobry Panowie
Ja zainwetowałem w KEGi 100L od Pana jacka z Keg Trade. Używki są w super stanie, fajnie się to zapowiada docelowo będę w nich fermentował - duża pojemność, nierdzewka, możliwość nagazowania większej partii po fermentacji.
Po ostatniej fermentacji w plastiku już nigdy takich beczkach nie będę fermentował - bo idzie wyczuć zapach plastiku - absmaki... Polecam zbiorniki nierdzewne zatem, nie stać mnie na te z pokrywą, ale po wlaniu soku i zadaniu drożdży przed zamknięciem KEGa dmuchnę CO2, żeby usunąć powietrze przed fermentacją.