projekt CYDR

Pełna wersja: fermentacja w nie aż tak niskiej temperaturze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,

Za moment chcę zabrać się za pierwszy cydr, niestety temperatura w pokoju to ~22-23 stopnie (latem to pewnie będę musiał zrezygnować z tej aktywności). 
Na balkonie za zimno, piwnicy niestety nie posiadam.
Nie chcę tworzyć jakichś specjalnych konstrukcji żeby schłodzić dodatkowo pojemnik fermentacyjny, po prostu chcę to robić zajawkowo a nie stawać na głowie.
Czy jest szansa że w takiej temperaturze wyjdzie mi cydr zdatny do picia? Wink
niektórzy sugerują użycie konkretnych drożdzy, niemniej nie wiem które drozdze łatwo dostępne w Polsce byłyby odpowiednie do takiej temperatury.

z góry dzięki za poradę!
Oczywiście, że wyjdzie!. Bardzo dużo ludzi fermentuje cydr dokładnie w takich "pokojowych" warunkach. Jeśli miałbyś możliwość porównania dwóch cydrów z tego samego soku, fermentowanych w różnych temperaturach, zobaczyłbyś różnicę (może nawet zdecydowaną) na korzyść cydru fermentowanego wolniej, w niższej temperaturze. Robiłem kiedyś taki eksperyment, zobacz tu: https://projektcydr.pl/?p=3213. Ale czy nie mając porównania odebrałbym ten cydr jako "mniej smaczny"? Nie sądzę.

Ogólnie, jak popatrzysz sobie na karty katalogowe drożdży, tam są podawane bardzo szerokie widełki zalecanych temperatur, np. 15-30C. Drożdże bardzo dobrze sobie radzą w cieple i wiele np. win fermentowanych jest w wyższych temperaturach. Niemniej jednak, w przypadku cydru, doświadczenie podpowiada, że im chłodniej tym lepiej - bo im chłodniej, tym wolniej: a tak na prawdę chodzi nie o samą temperaturą, a o tempo fermentacji (na co oprócz temperatury mają wpływ jeszcze inne czynniki). W temperaturze pokojowej cały proces przebiegnie dość szybko - główna aktywność ustanie pewnie po góra dwóch tygodniach. W niższej temperaturze fermentacja może trwać miesiąc i dłużej.
rozumiem Smile czyli laik raczej nie stwierdzi dramatycznej różnicy, jednak wolniejsza fermentacja jest lepsza. Jak się dorobie piwnicy, to na pewno tam się zabunkruje z cydrami Smile
Czy jest jakaś strona/ polski sklep z drożdzami, lub jakaś inna strona która w przystępny sposób wyjaśnia jakie drożdze mogą być OK dla cydru, a jakich lepiej unikać? lub jakiś post na forum?
z góry dzięki!
O drożdżach możesz poczytać np. tutaj: https://projektcydr.pl/?p=3386

Drożdże możesz kupić np. w sklepie http://janlubera.pl/ lub https://www.eurowin.pl/ - ale oczywiście to nie są jedyne.