Fermentacja otwarta? - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Fermentacja otwarta? (/showthread.php?tid=2361) |
Fermentacja otwarta? - cydrpunk - 2020-10-09 Dzień dobry wszystkim. Z ciekawości postanowiłem zebrać dzikie jabłka i zrobić naturalny cydr bez drożdży. Nie sądzę, żebym wyciskał dużo soku z sokowirówki - może około 4-5 litrów. Myślałem o pozostawieniu soku w szklanym pojemniku, który można szczelnie zamknąć, ale nie mogę założyć śluzy. Moje pytania: Czy mogę zrobić otwartą fermentację z gazą? Jak długo zajmie zakończenie fermentacji? Czy mogę zamknąć pojemnik bez śluzy podczas fermentacji? RE: Fermentacja otwarta? - blackpowder - 2020-10-10 Otwarta fermentacja to w najlepszym razie skończy się dobrym octem jabłkowym. Jeżeli zakryjesz słój gazą szybko dojdzie do utlenienia nastawu, zaoctowania i ataku bakterii tlenowych, nie polecam tego próbować. Jeśli nie masz szczelnego zamknięcia do szkła z rurką do fermentacji, może spróbuj zastosować butelkę PET z wąską szyjką, taką po wodzie mineralnej, do której łatwiej dopasować korek z rurką fermentacyjną. RE: Fermentacja otwarta? - cydrpunk - 2020-10-10 (2020-10-10 12:14 PM)blackpowder Dziękuję za informację! napisał(a): Otwarta fermentacja to w najlepszym razie skończy się dobrym octem jabłkowym. Jeżeli zakryjesz słój gazą szybko dojdzie do utlenienia nastawu, zaoctowania i ataku bakterii tlenowych, nie polecam tego próbować. Jeśli nie masz szczelnego zamknięcia do szkła z rurką do fermentacji, może spróbuj zastosować butelkę PET z wąską szyjką, taką po wodzie mineralnej, do której łatwiej dopasować korek z rurką fermentacyjną. |