Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Dołączył: 2020 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: Warszawa
Dzień dobry wszystkim. Z ciekawości postanowiłem zebrać dzikie jabłka i zrobić naturalny cydr bez drożdży. Nie sądzę, żebym wyciskał dużo soku z sokowirówki - może około 4-5 litrów. Myślałem o pozostawieniu soku w szklanym pojemniku, który można szczelnie zamknąć, ale nie mogę założyć śluzy. Moje pytania: Czy mogę zrobić otwartą fermentację z gazą? Jak długo zajmie zakończenie fermentacji? Czy mogę zamknąć pojemnik bez śluzy podczas fermentacji?
Liczba postów: 139
Liczba wątków: 7
Dołączył: 2019 Nov
Reputacja:
13
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Otwarta fermentacja to w najlepszym razie skończy się dobrym octem jabłkowym. Jeżeli zakryjesz słój gazą szybko dojdzie do utlenienia nastawu, zaoctowania i ataku bakterii tlenowych, nie polecam tego próbować. Jeśli nie masz szczelnego zamknięcia do szkła z rurką do fermentacji, może spróbuj zastosować butelkę PET z wąską szyjką, taką po wodzie mineralnej, do której łatwiej dopasować korek z rurką fermentacyjną.