Refermentacja w butelkach do szampana - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Refermentacja w butelkach do szampana (/showthread.php?tid=2432) |
Refermentacja w butelkach do szampana - fantazyjny13 - 2021-01-13 Cześć, mam pytanie odnośnie butelkowania i refermentacji cydru w butelkach 0,75L o zwiększonej wytrzymałości na ciśnienie - np. 10 lub 12g/L CO2. Zauważyłem że większość butelkuje w pojemności 0,5L i dodaje 4g cukru a ja chciałļym się dowiedzieć czy ktoś eksperymentował z wyższym nasyceniem cydru CO2 (np. w okolicach 8-10 g/L)? Czy do takiego ciśnienia muszę użyć kapsli z dodatkową uszczelką czy wystarczą zwykłe 29mm? W sklepach są też dostępne specjalne stabilizatory do korków i kapsli, może ktoś wie kiedy użycie takich ma sens? Chętnie przeczytam wszelkie spostrzeżenia i uwagi w tym temacie RE: Refermentacja w butelkach do szampana - Bartek - 2021-01-13 Rozumiem, że chodzi Ci o 8-10g w przeliczeniu na butelkę 0,5l, nie na litr ? Rzuć okiem na ten kalkulator, tutaj możesz zobaczyć jakie będzie ciśnienie, w zależności od temperatury: https://projektcydr.pl/refermentacja Robiłem swego czasu takie mocno nagazowane "szampańskie" cydry. Przede wszystkim muszą być super klarowne, bo inaczej po otwarciu będą się potwornie pienić, do tego stopnia, że np. 1/3 zawartości wyjdzie z butelki w postaci piany, mniej lub bardziej gwałtownie. Mocne schłodzenie przed otwarciem trochę pomaga. Kapsle są bardzo istotne, zdecydowanie weź takie z gumką - bez gumki puszczają: https://projektcydr.pl/blog/?p=2043. Stabilizatory są potrzebne do korków, nie do kapsli. RE: Refermentacja w butelkach do szampana - fantazyjny13 - 2021-01-13 Chodziło mi o końcowe nasycenie cydru w okolicach 8-10 g CO2/L (czyli dodanie na butelkę 0,75 np. 15g cukru). Kalkulator znam i używam Co do kapsli to właśnie tak podejrzewałem że te standardowe mogą nie wytrzymać takich ciśnień - mam w planach kupienie tych https://www.eurowin.pl/pl/p/Kapsle-do-piwa-szerokie-29-mm-200-szt-PRY-OFF-zlote/1235 Zastanawiam się czy jest jakieś graniczne ciśnienie dla których lepiej używać tych dodatkowo uszczelnionych? Są one sporo droższe a właściwie jeszcze nie wiem czy wszystkie butelki będę chciał tak mocno gazować. Co do klarowania to mam zamiar butelkować na prawdę dobrze oczyszczony cydr - tylko nie wiem czy efekt wybuchania z powodu drobin drożdży nie zajdzie tak czy inaczej jeśli nie będę usuwał powstałego osadu? Degorżowania raczej wolałbym uniknąć, nie bardzo mam miejsce na takie "brudne" zabawy Z drugiej strony wtedy pojawia się możliwość dosłodzenia cydru (tak jak się robi z winami produkowanymi metodą szampańską) - ale w tej kwestii chyba wybitnie mało jest doświadczeń zarówno na forach cydrowych jak i winiarskich, więc nie wiem czy taka zabawa w ogóle ma sens (tzn. jak wiele rzeczy ma wpływ na to czy fermentacja nie wystartuje ponownie). RE: Refermentacja w butelkach do szampana - blackpowder - 2021-01-18 (2021-01-13 11:36 AM)fantazyjny13 napisał(a): Chodziło mi o końcowe nasycenie cydru w okolicach 8-10 g CO2/L (czyli dodanie na butelkę 0,75 np. 15g cukru).W ubiegłym roku dla dla jednej partii cydru przeznaczonego do degorżowania stosowałem dawkę 15g cukru/0,75 L (zwykła zielona 'szampanówka' o wadze średnio 560 g ) używałem kapsli z grubszą uszczelką (jak tutaj: https://marxam.pl/rozlew-kapsle-29-mm-srebrne-100-sztuk,c281,p4447,pl.html). Nie miałem żadnego wypadku typu granat czy przeciek spod kapsla, butelki przechowywałem w temp. 18-24 C. Jak dla mnie uzyskany poziom nagazowania był zbyt wysoki. Przy degorżowaniu lepiej spisywała się metoda z zamrażaniem szyjki (nie stosowałem przechłodzonych roztworów soli), zdecydowanie łatwiej odstrzeliwuje się taki lodowy korek. Degorżowanie cydru tylko schłodzonego wymaga już więcej wprawy i dużym ułatwieniem w tej operacji jest taki klawy otwieracz pozwalający skoordynować ruch błyskawicznej dekapitacji i przytkania wylotu butelki kciukiem, i tak kończy się to niezłym bałaganem. Gotowy cydr po dosłodzeniu, odleżakowaniu i schłodzeniu przy otwieraniu butelki lubił wychodzić z butelki a przy nalewaniu dawał dużo piany, zdecydowanie przegazowany. Dobry docisk kapsla do szyjki butelki zwiększa szczelność zamknięcia. W mojej kapslownicy sprężyna dociskająca kapsel jest zbyt słaba i stosuje dodatkowe podkładki (6 groszy w sumie) aby zwiększyć docisk. Polecam Ci sprawdzić czy po zakapslowaniu możesz kręcić zaciśniętym kapslem na szyjce butelki jeśli idzie zbyt łatwo, zwiększ docisk kapsla. Przy zwykłym otwarciu po refermentacji w butelce cydru o nasyceniu CO2 8-10 g, cydru w butelce za wiele już nie zostanie. RE: Refermentacja w butelkach do szampana - Bartek - 2021-01-19 Hm, ta sprężyna to nie służy do tego, żeby łatwiej było wyjąć butelkę po zakapslowaniu? Kapsel zamyka ten aluminiowy element naokoło - im mocniej ciągniesz za wajchę, tym solidniej dociskasz go do butelki.. RE: Refermentacja w butelkach do szampana - blackpowder - 2021-01-19 Tak zgadza się. Lecz w pierwszej fazie kapslowania, zanim dociskający grzybek zacznie zaginać blachę kapsla na krawędzi szyjki, plastikowy trzpień z magnesem przytrzymującym kapsel dociska kapsel do butelki i ściska uszczelkę. W mojej kapslownicy Grifo bez podkładek docisk przez ten trzpień w pierwszej fazie kapslowania jest za mały, naciskając od dołu na trzpień palcem daje się wyczuć lekki luz i sprężyna łatwo się poddaje. Zainwestowanie sześciu groszy przynosi efekt lepszego uszczelnienia. Gdy kapsel jest już uformowany na butelce poprawianie dociąganiem wajchą działa już minimalnie. RE: Refermentacja w butelkach do szampana - Bartek - 2021-01-19 W sumie niezbyt droga modyfikacja, muszę spróbować RE: Refermentacja w butelkach do szampana - fantazyjny13 - 2021-01-19 (2021-01-18 04:08 PM)blackpowder napisał(a): W ubiegłym roku dla dla jednej partii cydru przeznaczonego do degorżowania stosowałem dawkę 15g cukru/0,75 L (zwykła zielona 'szampanówka' o wadze średnio 560 g ) używałem kapsli z grubszą uszczelką (jak tutaj: https://marxam.pl/rozlew-kapsle-29-mm-srebrne-100-sztuk,c281,p4447,pl.html). Nie miałem żadnego wypadku typu granat czy przeciek spod kapsla, butelki przechowywałem w temp. 18-24 C. W takim razie chyba zostanę przy nagazowaniu na niższych poziomach - 8g CO2/L to będzie maksymalna ilość w części butelek testowych, do reszty dodam mniejszą ilość cukru. Co do monet zwiększających docisk - też chyba wypróbuję, tylko skąd ja teraz wezmę monety 1gr? W sklepach raczej ciężko takie spotkać... |