2024-10-04 07:19 AM
Manufaktura Maurera to ogólno-alkoholowa inicjatywa działająca przy tłoczni soków, i która chyba w ogóle z tłoczni wyewoluowała. Robią różne wina, nalewki, destylaty, a także cydry. Jeden normalny i kilka smakowych.
Jabcok
Cydr jest jednolicie mętny, podobny do mętnych jabłkowych soków, które można kupić w sklepach. Zawsze się zastanawiałem jak to się robi, żeby osiągnąć taką trwałą mętność. Według informacji na etykiecie, cydr był zabutelkowany pół roku temu - nie zdarzyło mi się nigdy, żeby moje cydry przez taki czas się nie sklarowały. Długo nie mogłem nazwać czym ten cydr właściwie pachnie, bo ma taki trochę surowy, owocowo-warzywny zapach (warzywny w sensie np. marchewka z jabłkiem) - w końcu skojarzyłem, że tak właśnie pachniały musy jabłkowe w tubkach, które kiedyś wciągały moje dzieci - ten cydr pachnie trochę jak taki gęsty, mięsisty sok jabłkowy. I smakuje tak, jakby ktoś z tego soku zabrał cukier, a w zamian dodał trochę gazu. Na etykiecie stoi "mocny", ale pod względem zawartości alkoholu raczej zamyka cydrową stawkę. Jest wodnisty i cienki. Ale przynajmniej nie jest zbyt kwaśny. No i cena - jak na cydry rzemieślnicze, bardzo przystępna!
Kwasowość całkowita: ~6,5g/l
Gęstość: 0,999 (brak cukru resztkowego)
Nie zawiera siarczynów.
Jabcok
Cydr jest jednolicie mętny, podobny do mętnych jabłkowych soków, które można kupić w sklepach. Zawsze się zastanawiałem jak to się robi, żeby osiągnąć taką trwałą mętność. Według informacji na etykiecie, cydr był zabutelkowany pół roku temu - nie zdarzyło mi się nigdy, żeby moje cydry przez taki czas się nie sklarowały. Długo nie mogłem nazwać czym ten cydr właściwie pachnie, bo ma taki trochę surowy, owocowo-warzywny zapach (warzywny w sensie np. marchewka z jabłkiem) - w końcu skojarzyłem, że tak właśnie pachniały musy jabłkowe w tubkach, które kiedyś wciągały moje dzieci - ten cydr pachnie trochę jak taki gęsty, mięsisty sok jabłkowy. I smakuje tak, jakby ktoś z tego soku zabrał cukier, a w zamian dodał trochę gazu. Na etykiecie stoi "mocny", ale pod względem zawartości alkoholu raczej zamyka cydrową stawkę. Jest wodnisty i cienki. Ale przynajmniej nie jest zbyt kwaśny. No i cena - jak na cydry rzemieślnicze, bardzo przystępna!
Kwasowość całkowita: ~6,5g/l
Gęstość: 0,999 (brak cukru resztkowego)
Nie zawiera siarczynów.