2024-10-08 08:46 PM
Pfeiffer's Cider to dość nowa cydrowa inicjatywa, która produkuje cydry w kooperacji z winnicą De Sas Winery. Oferta składa się z trzech cydrów: wytrawny/spokojny, wytrawny/musujący oraz różowy. Pierwsze dwa dostępne są w dwóch wariantach: butelkowane w zwykłe 0,5l oraz w oryginalne, ładne i zgrabne 0,75l. Cydr różowy widziałem tylko w jednej wersji: w przezroczystej szampańskiej butelce.
Pfeiffer's Cider - wytrawny/spokojny
W skład cydru wchodzą cztery odmiany: Reneta, Grochówka, Fantazja oraz Gold Milenium. Dwie ostatnie to odmiany deserowe i to właśnie one zdominowały ten cydr. Jest to typowy cydr z deserowych odmian - poznaję, bo przez lata sam takie robiłem . Zapach dość neutralny, struktura cienka, smak i finisz nieco gorzkawy i jakby pestkowy...
...i doskonale mi znany! Dokładnie go kojarzę z moich wczesnych cydrów. Frapował mnie i... nagle zniknął - wraz ze zmianą sposobu mielenia jabłek. Nabrałem wtedy podejrzeń, że stara rozdrabniarka rozcinała pestki, a kilkugodzinna maceracja z dodatkiem pektoenzymu wydobywała z nich wewnętrzną goryczkę. Może coś w tym jest, a może to jednak była kwestia jabłek - wtedy dużo robiłem na grupie Jona* (Jonaprince, Jonagold, etc.).
Na pewno na pochwałę zasługuje solidna praca winiarza/cydrownika, który zrobił idealnie spokojny cydr - jako jedyny (na razie) w pełni zasługuje na to miano: ani bąbelka, pełen spokój . Również trzeba pochwalić doskonałe opanowanie kwasu - biorąc pod uwagę odmiany bazowe, zejście z kwasowością poniżej 4g/l ociera się o magię. Nie dam sobie ręki uciąć, ale ten cydr - chyba - do pewnego stopnia przeszedł fermentację jabłkowo-mlekową.
Osobiście piję ten cydr z sentymentem. To jest doskonale zrobiony cydr - z jabłek, z których nic lepszego nie da się zrobić.
Kwasowość całkowita: nieco poniżej 4g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów.
Pfeiffer's Cider - wytrawny/musujący
Cydr o takim samym bazowym profilu jak poprzednik, choć nieco bardziej rześki, za sprawą minimalnie większej kwasowości oraz obecności bąbelków. Klasyka cydru z odmian deserowych.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów.
Pfeiffer's Cider - wytrawny/spokojny
W skład cydru wchodzą cztery odmiany: Reneta, Grochówka, Fantazja oraz Gold Milenium. Dwie ostatnie to odmiany deserowe i to właśnie one zdominowały ten cydr. Jest to typowy cydr z deserowych odmian - poznaję, bo przez lata sam takie robiłem . Zapach dość neutralny, struktura cienka, smak i finisz nieco gorzkawy i jakby pestkowy...
...i doskonale mi znany! Dokładnie go kojarzę z moich wczesnych cydrów. Frapował mnie i... nagle zniknął - wraz ze zmianą sposobu mielenia jabłek. Nabrałem wtedy podejrzeń, że stara rozdrabniarka rozcinała pestki, a kilkugodzinna maceracja z dodatkiem pektoenzymu wydobywała z nich wewnętrzną goryczkę. Może coś w tym jest, a może to jednak była kwestia jabłek - wtedy dużo robiłem na grupie Jona* (Jonaprince, Jonagold, etc.).
Na pewno na pochwałę zasługuje solidna praca winiarza/cydrownika, który zrobił idealnie spokojny cydr - jako jedyny (na razie) w pełni zasługuje na to miano: ani bąbelka, pełen spokój . Również trzeba pochwalić doskonałe opanowanie kwasu - biorąc pod uwagę odmiany bazowe, zejście z kwasowością poniżej 4g/l ociera się o magię. Nie dam sobie ręki uciąć, ale ten cydr - chyba - do pewnego stopnia przeszedł fermentację jabłkowo-mlekową.
Osobiście piję ten cydr z sentymentem. To jest doskonale zrobiony cydr - z jabłek, z których nic lepszego nie da się zrobić.
Kwasowość całkowita: nieco poniżej 4g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów.
Pfeiffer's Cider - wytrawny/musujący
Cydr o takim samym bazowym profilu jak poprzednik, choć nieco bardziej rześki, za sprawą minimalnie większej kwasowości oraz obecności bąbelków. Klasyka cydru z odmian deserowych.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów.