Dodatek do piwa
#1
Cześć, pytanie nietypowe, ponieważ nie pytam o jabłka na cydr tylko jako dodatek do piwa. Konkretnie będzie to piwo Grodziskie. Chciałbym uzyskać jakieś lekkie, wędzone, orzeźwiające, kwaskowate piwo. Z tego co wyczytałem to najlepsze są późne odmiany stare, jednak ja będę warzył to piwo w maju. Macie dla mnie jakieś porady jakie odmiany(w sumie jaki jaki sok, bo owoców nie dostanę) wybrać?
Odpowiedz
#2
Ja robię cydry także z kupnych soków.
Kupuję soki NFCT 5l na allegro. Aczkolwiek, różnie jest z jakością, ale czasem i coś dobrego się trafi.
Niedawno zakupiłem sok "Sok Jabłkowy Tłoczony 100% Wytrawny 5l" od sprzedawcy "WspolceZnatura”
Blg niskie 10.5. Mętny. Aromat poprawny, nawet niezły. Smak też niezły. Kwasowości nie mierzyłem, ale dość niska, dokwaszałem lekko.
Ogólnie, polecam.
Odpowiedz
#3
Bardzo dobry pomysł z takiej małej tłoczni powinieneś dostać satysfakcjonujący sok. Np. Nasza Tłocznia tam ja kupowałem i soki były ok - może nie Dabinett, ale cydr wyszedł fajny.
Odpowiedz
#4
Skąd taki pomysł? Oczywiście do piwa możesz dodać co Ci wyobraźnia podpowie ,nawet sok z jabłek. Nie będzie to jednak piwo a la grodziskie. Swój smak zawdzięczało ono wędzonemu słodowi i drożdżom których niestety już nie ma.  Robi się obecnie lepsze lub gorsze próby odtworzenia tego gatunku, ale z powodu braku bardzo ważnego elementu jakim są drożdże mówić można tylko o piwie w stylu grodziskiego. I napewno nie dodawali do niego jabłek
Odpowiedz
#5
Ja wiem, że nie będzie to grodziskie tylko właśnie wariacja. Zazwyczaj dzielę warkę na dwa fermentory, z których jeden to wersja podstawowa, a druga to eksperyment. No i dobrze się składa, bo w czerwcu browar z Grodziska organizuje konkurs, w którym jedna kategoria to grodziskie, a druga to wariacja na jego temat.
Odpowiedz
#6
Super. Ciekawy pomysł.  Robiłeś już jakieś warki z jabłkami?
Odpowiedz
#7
Tak, zrobiłem graffa (połączenie cydru i piwa). Głównie użyłem soku z papierówek, bo miało być bardzo kwaśne i wyszło takie jak chciałem.
Odpowiedz
#8
Ja robiłem kiedyś cydr chmielony i fajnie to wyszło.

Ale grodziskiego ogólnie nie lubię, nie przepadam za tymi wędzonymi smakami...
Odpowiedz
#9
no, ja kiedyś do cydru dodałem truskawek - nie róbcie tego dzadostwa - mi z tych pestek taka goryczka wyszła, że szok.
Odpowiedz
#10
Ja raz dodałem, piwo wyszło z posmakiem stopionego plastiku. Podobno właśnie te pestki są kłopotliwe.
Odpowiedz


Skocz do: