Projektowanie własnej kompozycji odmian
Cześć wszystkim,

być może zagadnienie przed którym stoję okaże się interesujące, a może i praktycznie przydatne dla innych, więc postanowiłem nie myśleć nad nim sam.

Po dwóch sezonach robienia niewielkich ilości cydru z tego, co walało się pod starym drzewem, postanowiłem podejść do sprawy poważniej.

Na wiosnę posadziłem drzewka trzech odmian - Dabinett, Black Dabinett i Yarlington Mill. Klucz był dość przyziemny - akurat takie znalazłem z listy pożądanych, którą kiedyś stworzyłem.

Drzewka zaskoczyły mnie nieco, dość obficie kwitnąc (dwuletnie sadzonki posadzone z końcem marca), czego w pierwszym roku się nie spodziewałem.
Doszedłem do optymistycznego wniosku, że kto wie, może już w tym roku będę miał okazję poeksperymentować z nimi w cydrze.

Jednak mój plan nie zakładał cydru ani jednoodmianowego, ani nawet blenda opartego jedynie na cydrowych odmianach. Chciałem, żeby był ciut bardziej - dla ludu, mieszany ze standardowymi odmianami.

I zastanawiam się teraz - z czym bym chciał te moje cudaki mieszać. A w konsekwencji - jakie gatunki dosadzić przed kolejnym sezonem, aby móc z ich wykorzystaniem tworzyć coś naprawdę cieszącego zmysły.

Myślałem - bez szczególnej oryginalności o Renetach, lecz może nie jest to najlepsza opcja.

Ktoś już rozwiązywał takie dylematy?
Odpowiedz
Super! Te odmiany dają bardzo fajną bazę (struktura/ciało, kolor, posmak). Samodzielnie są zbyt intensywne jak na "polskie" gusta, ale w mieszance rzędu 40% powinno być w sam raz. Ale to trzeba będzie popróbować, bo jabłka z młodych drzew są mniej taniczne - rozwijają skrzydła dopiero po dobrych kilku latach.

Na pewno będziesz potrzebował dokwasić, bo docelowo potrzebujesz ~4-5g/L kwasu jabłkowego, a np. Dabinett będzie miał 2-3g/L. Do dokwaszania oczywiście bardzo dobre są Renety - tylko Reneta Renecie nierówna: różne rodzaje bardzo różnią się pod względem zawartości kwasu. Jeśli będziesz chciał zrobić mieszankę z udziałem 60% Renet, to nie mogą być zbyt kwaśne. Istotny jest również termin dojrzewania, żeby można je było zmieszać przed fermentacją. Nie polecam fermentowania cydrowych odmian samodzielnie, bo ze względu na niskie pH taki nastaw jest bardzo podatny na różne problemy.

Tutaj znajdziesz tabelę z Renetami, z orientacyjną zawartością kwasu oraz terminem zbioru: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr/

Dokwaszać możesz oczywiście również odmianami deserowymi, ale nie polecam, bo one bardzo "rozcieńczają" strukturę cydru.

To co mógłbyś rozważyć, to dosadzenie cydrowych odmian innych "kategorii". Obecnie masz "gorzko-słodkie", czyli takie z dużą ilością polifenoli oraz małą zawartością kwasu i planujesz dodać "kwaśnych" - zaś przykładowe kompozycje cydrów są bardziej urozmaicone:

cydry angielskie
40% gorzkie-słodkie, 20% kwaśno-gorzkie, 10% słodkie, 30% kwaśne

cydry francuskie
10% gorzkie, 40% słodko-gorzkie, 40% słodkie, 10% kwaśne

Tutaj znajdziesz przykładowe odmiany z różnych kategorii:
https://projektcydr.pl/podrecznik/francu...y-cydrowe/
https://projektcydr.pl/podrecznik/angiel...y-cydrowe/

"Słodkie" jabłka to taki uniwersalny wypełniacz, przy który zmniejsza taniczność bez ryzyka przekwaszenia, a przy okazji wnosi dodatkowe aromaty.
Odpowiedz
Dzięki Bartek za odpowiedź!
Czytałem opisy, choć już chwilę temu, więc pewnie warto sobie odświeżyć to co opisałeś. O ile pamięć mnie jednak nie myli szczególną uwagę poświęcałeś tam odmianom słodko, oraz kwaśno gorzkim. Ale zanurkuję w Twój blog, żeby poszukać sensownych kwaśnych i słodkich.
Dzięki raz jeszcze. Na początku do uzupełnienia swoich cydrowych odmian będę mógł wykorzystać te stare drzewa, które zastałem kupując działkę, ale prędzej czy później muszę pomyśleć o ich zastąpieniu - więcej w nich próchna niż drewna.
Odpowiedz
Tak, największą uwagę poświęciłem różnym wariantom jabłek gorzkich, bo wyszedłem założenia że tych niczym nie zastąpię, a do zmieszania zawsze coś się znajdzie wśród polskich odmian. I to jest prawda jeśli chodzi o uzupełnienie kwasowości. Ale zaczyna mi brakować odmian po prostu "słodkich" - żeby móc rozcieńczyć polifenole, ale zbytnio nie dokwaszać.
Odpowiedz

Skocz do: