Liczba postów: 39
Liczba wątków: 8
Dołączył: 2020 Aug
Reputacja:
0
Lokalizacja: Hrubieszów
Dobra wszystko mam : drozdze pozywke wiadro itp
Teraz chcialbym wiedziec jak dawkowac drozdzy i pozywke na 9 litrow soku. W poniedzialek bede wyciskal sok z jablek ten co dzisiaj chce nastawiac jest pasteryzowany kupiony w sklepie.
Liczba postów: 648
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Typowa dawka drożdży w proszku to 2g/10L. Jeśli kupiłeś pożywkę Springferm, to również tutaj 2g/10L.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 8
Dołączył: 2020 Aug
Reputacja:
0
Lokalizacja: Hrubieszów
Tak wlasnie zrobilem. Pozywke wlasnie mam taka jak napisales bo kiedys pisales ze warto kupic nie badziewie z supermarkettu. Nastawilem i o 5 rano juz slyszalem bulgotanie. Bulgocze co chwile wiec chyba drozdze pracuja. Mam tylko jedno pytanie bo dzisiaj jak ruszylem wiadrem to zzoobaczylem ze na obrzezach zostaja tak jakby taki miazsz z jablek. Co prawda jak sok lalem do wiadra to wydawal mi sie klarowny i nie zauwazylem zadnych zadnego miazszu. Pytam czy to dobrze czy nie zeby miec pewnosc ze wszystko idzie jak w najlepszym kierunku. Aha i jak dlugo mam fermentowac? Przypominam ze chce miec klarowny cydr.