2021-04-19 06:13 PM
[size=small][size=small][Obrazek: https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t...e=60A19657][/size][/size]
[size=small][size=small]Witam wszystkich serdecznie Jestem stosunkowo nowym członkiem forum i zarazem po raz pierwszy nastawiam swoje trunki, więc nie mam jeszcze doświadczenia – stąd też przychodzę o poradę do Was [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png] Nastawiłem swoje pierwsze wino jabłkowe w lutym, jak do tej pory wszystko zgodnie z planem, ładnie pracuje [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png][/size][/size]
[size=small][size=small]Miałem jednak drugie wiaderko fermentacyjne 25l, więc postanowiłem, że w międzyczasie je wykorzystam i zrobię domowej roboty cydr. Na pierwszy, eksperymentalny raz wykorzystałem 6 litrów soku tłoczonego 100% firmy Vital Fresh z Biedronki. Zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem – odpowiednia ilość specjalnych drożdży do cydru + pożywka; bez cukru; temperatura pokojowa [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png]. Nastaw zrobiłem 13 kwietnia, czyli pięć dni temu. Popełniłem jednak jeden błąd, o czym przyznaje się bez bicia – zapomniałem do wcześniejszego namnożenia tych drożdży w szklance dodać z łyżeczkę, dwie cukru. W ostateczności na górze pojawiła się delikatna piana i takie też to dodałem. Zorientowałem się po czasie, więc wiaderko z tym nastawem dokładnie wymieszałem, aby tych drożdży się jak najwięcej rozpuściło. Dosyć szybko zaczęło pracować – widać było oznaki pracy przez pierwszy dzień. Na drugi dzień słabiej, a teraz w zasadzie nic się nie dzieje. Nawet nie ma piany. Sprawdzałem zawartość cukru – okolice 1, 0 blg. Ważną informację jest to, że w smaku jest on BARDZO KWAŚNY, z delikatnym posmakiem goryczy, ale głównie jest to bardzo kwaśne, nie czuć w zasadzie tego soku jabłkowego. Tak samo i zapach – również ciężko wyczuć jabłka.[/size][/size]
[size=small][size=small]Pytanie o porady z racji mojej niewiedzy, a korzystając z Waszej wiedzy – czy tak powinno być? Co się z nim dzieje? Co zrobić, aby ewentualnie to naprawić i czy da się to naprawic? Ostateczności koszt niewielki, bo tylko 6 litrów, ale liczę, że jednak coś się uda z tego zrobić. Z góry bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png] Przesyłam zdjęcie tego nastawu [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png] Pozdrawiam![/size][/size]
[size=small][size=small]Witam wszystkich serdecznie Jestem stosunkowo nowym członkiem forum i zarazem po raz pierwszy nastawiam swoje trunki, więc nie mam jeszcze doświadczenia – stąd też przychodzę o poradę do Was [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png] Nastawiłem swoje pierwsze wino jabłkowe w lutym, jak do tej pory wszystko zgodnie z planem, ładnie pracuje [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png][/size][/size]
[size=small][size=small]Miałem jednak drugie wiaderko fermentacyjne 25l, więc postanowiłem, że w międzyczasie je wykorzystam i zrobię domowej roboty cydr. Na pierwszy, eksperymentalny raz wykorzystałem 6 litrów soku tłoczonego 100% firmy Vital Fresh z Biedronki. Zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem – odpowiednia ilość specjalnych drożdży do cydru + pożywka; bez cukru; temperatura pokojowa [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png]. Nastaw zrobiłem 13 kwietnia, czyli pięć dni temu. Popełniłem jednak jeden błąd, o czym przyznaje się bez bicia – zapomniałem do wcześniejszego namnożenia tych drożdży w szklance dodać z łyżeczkę, dwie cukru. W ostateczności na górze pojawiła się delikatna piana i takie też to dodałem. Zorientowałem się po czasie, więc wiaderko z tym nastawem dokładnie wymieszałem, aby tych drożdży się jak najwięcej rozpuściło. Dosyć szybko zaczęło pracować – widać było oznaki pracy przez pierwszy dzień. Na drugi dzień słabiej, a teraz w zasadzie nic się nie dzieje. Nawet nie ma piany. Sprawdzałem zawartość cukru – okolice 1, 0 blg. Ważną informację jest to, że w smaku jest on BARDZO KWAŚNY, z delikatnym posmakiem goryczy, ale głównie jest to bardzo kwaśne, nie czuć w zasadzie tego soku jabłkowego. Tak samo i zapach – również ciężko wyczuć jabłka.[/size][/size]
[size=small][size=small]Pytanie o porady z racji mojej niewiedzy, a korzystając z Waszej wiedzy – czy tak powinno być? Co się z nim dzieje? Co zrobić, aby ewentualnie to naprawić i czy da się to naprawic? Ostateczności koszt niewielki, bo tylko 6 litrów, ale liczę, że jednak coś się uda z tego zrobić. Z góry bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png] Przesyłam zdjęcie tego nastawu [Obrazek: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.../1f642.png] Pozdrawiam![/size][/size]