50 drzewek - jakie odmiany wybrać?
#11
Taniny może trochę wpływają na odczucie, ale zasadniczo ciało to jest pełnia smaku, wrażenie ciężkości w ustach.
W dużej mierze to jest ekstrakt bezcukrowy, alkohol (+ szczególnie gliceryna) i produkty autolizy drożdży...
Myślę że ten ekstrakt bezcukrowy jest cechą odmianową.
Odpowiedz
#12
Cześć Zbyszku,

trochę późno, ale proponuję zapoznaj się z stronami szkólek z wielkiej brytanii.
Mają tam naprawdę dobrze opisane i skatalogowane poszczególne odmiany cydrowe.

https://walcotnursery.co.uk/product-cate...er-apples/ 

ja tam zakupiłem pierwsze odmiany jabłoni i podjąłem decyzję czego chcę własnie na podstawie poczytania tych stron z UK.
Stąd wykminiłem, że dążę do bittersweet, żeby miały taniny właśnie, bo o to tu chodzi i tutaj dabinett jest rewelacyjny, yarlington mill mniej. Mam też  właśnie kingston black zamówiony z Walcot Nursery, który rośnie dziko, bez pielęgnacji i ten też jest gorzko-słodki i obiecujący (nie chcę go oceniać bo nie jest uprawiany jak pozostałe), jednak jego sztobry zaszczepię w tym roku na 20 podkładkach i zobaczymy jak to będzie.
Później sczaiłem, że szkółki.com Jankowski i syn mają te jabłonie dostępne Yarlintgotn i Dabinett na polskich podkładkach i od nich kupiłem po 100sztuk 2 lata temu i są i rosną super. w tym roku dostałem z nich 1to owoców i nie mogę przerobić... Dabinett to petarda. Już się ustawiłem w kokejce po 100 Kingstonów i coś jeszcze do nich dobiorę jak dobrze wyjdzie cydr odmianowy w obecnej technologii jaką mam z dabinetta to właśnie jego dosadzę. Pamiętam w zeszłym roku z Dabinetta na dorżdżach V1116 wyszedł mi produkt, jakbyś wyciągnął jabłko z piekarnika z cynamonem - aromat zabójczy.
Odpowiedz
#13
Cześć!
A ktoś z Was próbował odmian czerwonomiąższowych w cydrowych eksperymentach?
Zastanawiałem się ostatnio czy nie posadzić sobie takiego drzewka jako ciekawostki, choć jeszcze nie myślałem o konkretnej odmianie.
Odpowiedz
#14
Cydr Radosny robi Red Love na bazie 80% odmiany Baya Marisa.

Ja robię czerwony z rajskich, bo akurat takie mi się trafiły, nie mam pojęcia co to za odmiana. Kolor jest mało stabilny i ma tendencję do brązowienia. Chyba jest też wrażliwy na światło. Nie wykombinowałem jeszcze jak go ustabilizować, być może trzeba dbać o utrzymywanie stałego poziomu SO2.
Odpowiedz


Skocz do: