2024-10-06 08:02 PM
Cydr Podlaski jest wytwórnią rzemieślniczą, która oferuje cydry normalne, smakowe, jak również - co ciekawe - również bezalkoholowe.
Z kategorii cydrów normalnych, udało mi się zdobyć poniższy cydr półsłodki,
Cydr Podlaski, półsłodki
Cydr na bazie soku NFC, gazowany (czyli sztucznie nasycany CO2). Spodziewałem się, że będzie klarowny - przynajmniej na taki wyglądał przez szkło butelki, swoją drogą bardzo estetycznej. Okazało się jednak, że cydr jest mętny - ale nie tak mięsiście mętny jak np. cydr Maurera, tylko po prostu jakby zamglony. Nos nie pozostawił złudzeń - trafiła mi się felerna partia: nieprzyjemne nuty geranium zupełnie zniechęcają do picia. Cydr ma bardzo solidną zawartość wolnego SO2, więc na chłopski rozum nie powinien się zepsuć w butelce. Czyżby więc był wadliwy jeszcze przed rozlewem?
Kwasowość całkowita: ~5g/l
Gęstość: ~1,010
Siarczyny wolne i całkowite: ~120ppm
Z kategorii cydrów normalnych, udało mi się zdobyć poniższy cydr półsłodki,
Cydr Podlaski, półsłodki
Cydr na bazie soku NFC, gazowany (czyli sztucznie nasycany CO2). Spodziewałem się, że będzie klarowny - przynajmniej na taki wyglądał przez szkło butelki, swoją drogą bardzo estetycznej. Okazało się jednak, że cydr jest mętny - ale nie tak mięsiście mętny jak np. cydr Maurera, tylko po prostu jakby zamglony. Nos nie pozostawił złudzeń - trafiła mi się felerna partia: nieprzyjemne nuty geranium zupełnie zniechęcają do picia. Cydr ma bardzo solidną zawartość wolnego SO2, więc na chłopski rozum nie powinien się zepsuć w butelce. Czyżby więc był wadliwy jeszcze przed rozlewem?
Kwasowość całkowita: ~5g/l
Gęstość: ~1,010
Siarczyny wolne i całkowite: ~120ppm