Nie wszystkie znam.
Na stronie szkółki są obecnie:
- Egremont Russet
- Bramleys Seedling -> do gotowania, raczej kwaśne, mało tanin
- Ecolette
- Douce Moen
- Harry Masters Jersey -> dobra cydrowa odmiana
Na jakiejś innej stronie znalazłem chyba ich plany na kolejny sezon:
- Yarlington Mill -> dobra cydrowa odmiana
- Kingston Black -> dobra cydrowa odmiana
- Dabinett -> dobra cydrowa odmiana
- Egremont Russet
- Bramley's Seedling -> j.w.
Sam od nich nie zamawiałem, ale z tego co się orientuję,
gladkib się tam do nich wybiera, więc może da trochę informacji z pierwszej ręki.
Ja do kwestii zapylaczy podszedłem tak, że zasadziłem w pobliży kilka ozdobnych jabłonek, które są bardzo uniwersalnymi zapylaczami.
Na razie jedyne drzewko, które u mnie kwitło (Kingston Black) zawiązało owoce, więc nie jest najgorzej