Praca magisterska
#1
Wink 
Hej,

piszę pracę magisterską o cydrze. Potrzebuje małej pomocy może wy się orientujecie. Gdzie mogę znaleźć dane dotyczące spożycia cydru w Polsce? Najlepiej w latach 2017-2020. Może być na sam rok 2020.
Odpowiedz
#2
To gdzieś na GUSie powinno dać się znaleźć. Na dane z 2020 to jeszcze za wcześnie. O sytuacji z 2019 pisali m.in. tutaj : 

https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-...88170.html

Myślę że możesz przyjąć założenie, że produkcja ~= spożycie.
Odpowiedz
#3
(2021-01-06 05:33 PM)Bartek napisał(a): To gdzieś na GUSie powinno dać się znaleźć. Na dane z 2020 to jeszcze za wcześnie. O sytuacji z 2019 pisali m.in. tutaj : 

https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-...88170.html

Myślę że możesz przyjąć założenie, że produkcja ~= spożycie.
 Dzięki Smile
Odpowiedz
#4
Wiem ze zwiekszyl sie ale i tak nie jest duzy ale nie dziwie sie bo kurcze nie ma dobrego cydru w polsce wszystko smakuje jak soczek jablkowy i sa cholernie slodkie. Jakie byscie polecali ale takie naprawde dobre cydry ? moj sie klaruje ale kurcze tak dziwnie wyglada bo na gorze jakby sie troche wyklarowal a reszta to nie bardzo. Po obitej fermentacji przenioslem do piwnicy
Swojskie jet lepsze.
Odpowiedz
#5
Dobry dla kogo? Sporo ludzi którzy testowali francuskie cydry twierdziło że smakują dziwnie, starsi wspominali o obtłuczonych niedojrzałych jabłkach, niektórzy twierdzili że to zepsuty sok trzymany w dębowej beczce itp.
Jak jest zimno to wolę proste, klarowne cydry. Mogą być słodkie. Jak gorąco to wytrawne i mętne, ze sporą ilością kwasu oraz tanin.
Te w Polsce są robione by sprzedać laikom, ma smakować jak reds czy inne sommersby. Nie ma sadów, niema jabłek, niema cydru.
To nie spirol że wszystko można rektyfikować do dobrego produktu.
Odpowiedz
#6
(2021-01-11 11:19 PM)newrom napisał(a): Dobry dla kogo? Sporo ludzi którzy testowali francuskie cydry twierdziło że smakują dziwnie, starsi wspominali o obtłuczonych niedojrzałych jabłkach, niektórzy twierdzili że to zepsuty sok trzymany w dębowej beczce itp.
Jak jest zimno to wolę proste, klarowne cydry. Mogą być słodkie. Jak gorąco to wytrawne i mętne, ze sporą ilością kwasu oraz tanin.
Te w Polsce są robione by sprzedać laikom, ma smakować jak reds czy inne sommersby. Nie ma sadów, niema jabłek, niema cydru.
To nie spirol że wszystko można rektyfikować do dobrego produktu.
 no to p[rawda ja co prawda probowalem tylko brytyjskiego Strongbowa ( bardzo kwasny o smaku prawdziwego moze troche zgnilego jablka ) i magnera. Wlasnie probuje otrzymac taki sam smak.
Swojskie jet lepsze.
Odpowiedz
#7
Brzmi znajomo Smile Ten charakterystyczny zapach/posmak to kwestia odpowiednich odmian jabłek, takich typowo na cydr. Na deserowych jabłkach też zrobisz dobry cydr, ale to nie będzie to czego szukasz.
Odpowiedz
#8
Strongbow kwaśny i o smaku zgniłego jabłka?! Cydry francuskie często smakują tak że w pierwszym odruchu chce się wypluć, zwłaszcza te "farmerskie". W sumie to jakby ktoś był zainteresowany to mógłbym kilka butelek przywieźć, ale raczej w PETach bo te w szampanówkach są ciężkie i nie wyobrażam sobie innego przekazania niż osobiście...
Odpowiedz


Skocz do: