Projektowanie własnej kompozycji odmian
Nie potrafię Ci na to odpowiedzieć, bo kiedy ostatni raz u nich tłoczyłem, nie interesowałem się jeszcze tematem tak szczegółowo.
Aczkolwiek istotnie - zarówno sok, jak i cydr który dotąd z niego robiłem trudno się klaruje, więc może być, że ten etap jest pominięty. Podobnie jak nie sądzę, by robili dłuższą macerację. To jedyna znana mi tłocznia w szeroko rozumianej okolicy, więc w sezonie tłoczenia mają duże obłożenie i stawiają raczej na szybkość procesu.
Jeśli skorzystam z ich usługi w tym roku, to na pewno o te kwestie zapytam.
Odpowiedz
tak sobie myślę, że dojrzałość nie jest super konieczna gdyby blendować po fermentacji w zbiorniku przed lub po nagazowaniu. Wtedy można rozłożyć robotę przy wytwarzaniu soków właśnie dzięki różnym terminom dojrzewania i dodatkowo mieszać na gotowym produkcie obserwując efekt natychmiast.

Ja właśnie dosadzić chcę jabłoni na wiosnę - wezmę upragnionego kingstolne black i co by ty dorzucić jeszcze do Yarmington Milla oraz Dabinetta? deserówke i słodkich czy innych renet nie bardzo potrzebuję. Raczej myślę o czymś w rodzaju rajskich czy innych maluszków? Czym tu doprawić kompozycję - coś doradzicie z cydrowych must have?
Odpowiedz
Ja na jesieni będę dosadzał rajskie. Bardziej z myślą o pomocy w zapylaniu, ale na pewno będę testował dodawanie ich jako składnika.
W Twoim dylemacie doradzał na pewno się nie odważę, bo własnych praktycznych doświadczeń wciąż mam za mało. A myślałeś, żeby kupić najpierw jabłek danego gatunku i zrobić testowy blend zanim zdecydujesz na sadzenie?

Jaką skalą operujesz?
Odpowiedz
Dzięki Przemku,

myślałem, ale życie jest zbyt krótkie, a efekty zbyt obiecujące, a forum zbyt zacne, żeby nie dopytać. Big Grin
I tak będzie kingstone, i coś do tego - a może śliwka pod śliwowicę - yhy tj. powidła.
Odpowiedz
Fakt, oczekiwanie na wynik eksperymentu jest problematyczne. Dlatego tak bardzo wdzięczny jestem Bartkowi za jego artykuły. Jestem mu dłużny parę lat życia, nie musząc robić wszystkich eksperymentów samemu... Smile
Odpowiedz
Szacunek wielki!
również za opisanie odmian z ciekawym rysem historycznym Big Grin
Teraz już wiem, że pewniakiem jest Kingston black - bo trochę kwasu do mieszania się przyda Dabinettowi i Yarmintgon Mill.
Do tego dojedziemy jakąś odmianą - może tym razem francuską, żeby zwiekszyć asortyment - patrząc po ostatnich dziwnych pogodach to z czymś co późno kwitnie, żeby mróz zawiązków nie dojechał.

Przemek, jak się zaweźmiesz to tłoczenie soku jest najprzyjemniejsza częścią uprawy - choć najbardziej wymagającą siły i energii. Jednak trzeba się trochę z owocami poszarpać, ale chyba warto. Polecam spróbuj - było na forum pisane o sprzęcie, rębakach do gałęzi, enzymach i ciskaniu w prasie. Polecam.
Odpowiedz

Skocz do: