pierwszy keeving - pytania przygotowujące
#11
Ja butelkuję już sklarowany cydr, początkowo w butelkach jest drożdżowy posmak ale on znika po kilku miesiącach.

FJM w butelkach nie zrobi granatów, ilość produkowanego gazu jest minimalna - może podbić o 0,1-0,2 atm.

Jabłka na cydr tradycyjnie zbiera się z ziemi. Jeśli nie masz pod drzewami zwierząt i umyjesz te jabłka tak żeby nie było na nich widocznych zabrudzeń, to nie powinno być problemu. Ale dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz na pewno Smile
Odpowiedz
#12
Pytanie awaryjne.

Wczoraj byla akcja cydr Smile jednak w wyniku duzego zmeczenia i poznej pory popelnilem blad - zamiast planowanej polowy dawki pirosiarczynu zastosowalem pelna...
pH soku skorygowalem do okolo 3,3 kwasem jablkowym i z tabelki mimo ze planowalem inaczej poszla dawka 1,4g/10l.
Marzenia o fermentacji na dzikusach prysla.
Tylko co teraz? Wiadomo musze dodac drozdze szlachetne ALE ile odczekac od siarkowania? moze 2 dni?
Odpowiedz
#13
1 dzień wystarczy.
Wciąż możesz zrobić keeving - tylko nie dodawaj dużo drożdży, bo nie opanujesz fermentacji. Dawka 1g/100L powinna wystarczyć na start. Jeśli po tygodniu dalej zupełnie nic się nie będzie działo, wtedy możesz zacząć rozważać awaryjnie normalną dawkę 10g/100L.
Odpowiedz
#14
BTW, ile masz tam kwasu w litrze?
pH 3.3 to dość nisko..

Duża zawartość kwasu utrudnia keeving.
Odpowiedz
#15
Nie mam pojecia. Jakbym miał robić jeszcze miareczkowanie to skończyłbym o 5:00 rano Smile pomijając że sprzętu nie mam.
Sok robiłem z trzech odmian jabłek w proporcjach okolo 2:2:1 o pH 3.55/3.53/4. Po dodaniu 16g (czyli chyba niewiele?) kwasu jablkowego do zbiornika 60L zmierzylem pH 3.3.

Pytanie czy moge poczekac do jutra z dodaniem drozdzy 1g/100l i CaCl bo dzis bedzie mi ciezko czasowo (czas od dodania PME + piro wyjdzie 1,5-2 dób).
Odpowiedz
#16
Od razu zapytam tez o drozdze. Przyszly mi na mysl Mangrove Jack's Cider M02 ale one maja dodatek pozywki. Moje drzewa sa stare (60+ lat) i nie nawozone - mniemam ze sok z nich ma malo azotu. Przy ilosci 1g/100l tej pozywki nie bedzie duzo ALE czy jednak nie spieprze tym sprawy?

[Obrazek: https://www.williamsbrewing.com/Assets/i...es/Z02.JPG]
Odpowiedz
#17
Ja bym nie dodawał pożywki, bo to trochę przeczy idei pozbywania się substancji odżywczych poprzez oczyszczanie soku. Ale masz rację, że nie dodasz jej dużo w ten sposób. Jeśli już masz te drożdże, to nie ma sensu kupować innych. Tak, możesz poczekać, najgorsze co może się stać, to fermentacja jednak ruszy na naturalnych drożdżach Smile
Odpowiedz
#18
Nie mam tych drozdzy - myslalem o nich bo ich charakterystyka jest produkcja estrow i ze sa do cydru, eksponuja aromat jablek... i ze fajne Wink

mam natomiast Browin ENOVINI BAYA - "do win owocowych, białych, rozowych i musujacych" czyli bayanusy o raczej neutralnym profilu.
Odpowiedz
#19
(2025-11-13 12:02 PM)Bartek napisał(a):  Tak, możesz poczekać, najgorsze co może się stać, to fermentacja jednak ruszy na naturalnych drożdżach Smile

Tego jednak dowiem się dopiero za jakis czas a w miedzyczasie musze dodac CaCl i nie chcąc burzyc żelu zmuszony jestem zadac drozdze szlachetne tuz przed dodaniem CaCl.. right?
Odpowiedz
#20
Tak byłoby najlepiej.
Odpowiedz


Skocz do: