pierwszy keeving - pytania przygotowujące
Ja butelkuję już sklarowany cydr, początkowo w butelkach jest drożdżowy posmak ale on znika po kilku miesiącach.

FJM w butelkach nie zrobi granatów, ilość produkowanego gazu jest minimalna - może podbić o 0,1-0,2 atm.

Jabłka na cydr tradycyjnie zbiera się z ziemi. Jeśli nie masz pod drzewami zwierząt i umyjesz te jabłka tak żeby nie było na nich widocznych zabrudzeń, to nie powinno być problemu. Ale dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz na pewno Smile
Odpowiedz
Pytanie awaryjne.

Wczoraj byla akcja cydr Smile jednak w wyniku duzego zmeczenia i poznej pory popelnilem blad - zamiast planowanej polowy dawki pirosiarczynu zastosowalem pelna...
pH soku skorygowalem do okolo 3,3 kwasem jablkowym i z tabelki mimo ze planowalem inaczej poszla dawka 1,4g/10l.
Marzenia o fermentacji na dzikusach prysla.
Tylko co teraz? Wiadomo musze dodac drozdze szlachetne ALE ile odczekac od siarkowania? moze 2 dni?
Odpowiedz
1 dzień wystarczy.
Wciąż możesz zrobić keeving - tylko nie dodawaj dużo drożdży, bo nie opanujesz fermentacji. Dawka 1g/100L powinna wystarczyć na start. Jeśli po tygodniu dalej zupełnie nic się nie będzie działo, wtedy możesz zacząć rozważać awaryjnie normalną dawkę 10g/100L.
Odpowiedz
BTW, ile masz tam kwasu w litrze?
pH 3.3 to dość nisko..

Duża zawartość kwasu utrudnia keeving.
Odpowiedz
Nie mam pojecia. Jakbym miał robić jeszcze miareczkowanie to skończyłbym o 5:00 rano Smile pomijając że sprzętu nie mam.
Sok robiłem z trzech odmian jabłek w proporcjach okolo 2:2:1 o pH 3.55/3.53/4. Po dodaniu 16g (czyli chyba niewiele?) kwasu jablkowego do zbiornika 60L zmierzylem pH 3.3.

Pytanie czy moge poczekac do jutra z dodaniem drozdzy 1g/100l i CaCl bo dzis bedzie mi ciezko czasowo (czas od dodania PME + piro wyjdzie 1,5-2 dób).
Odpowiedz
Od razu zapytam tez o drozdze. Przyszly mi na mysl Mangrove Jack's Cider M02 ale one maja dodatek pozywki. Moje drzewa sa stare (60+ lat) i nie nawozone - mniemam ze sok z nich ma malo azotu. Przy ilosci 1g/100l tej pozywki nie bedzie duzo ALE czy jednak nie spieprze tym sprawy?

[Obrazek: https://www.williamsbrewing.com/Assets/i...es/Z02.JPG]
Odpowiedz
Ja bym nie dodawał pożywki, bo to trochę przeczy idei pozbywania się substancji odżywczych poprzez oczyszczanie soku. Ale masz rację, że nie dodasz jej dużo w ten sposób. Jeśli już masz te drożdże, to nie ma sensu kupować innych. Tak, możesz poczekać, najgorsze co może się stać, to fermentacja jednak ruszy na naturalnych drożdżach Smile
Odpowiedz
Nie mam tych drozdzy - myslalem o nich bo ich charakterystyka jest produkcja estrow i ze sa do cydru, eksponuja aromat jablek... i ze fajne Wink

mam natomiast Browin ENOVINI BAYA - "do win owocowych, białych, rozowych i musujacych" czyli bayanusy o raczej neutralnym profilu.
Odpowiedz
(2025-11-13 12:02 PM)Bartek napisał(a):  Tak, możesz poczekać, najgorsze co może się stać, to fermentacja jednak ruszy na naturalnych drożdżach Smile

Tego jednak dowiem się dopiero za jakis czas a w miedzyczasie musze dodac CaCl i nie chcąc burzyc żelu zmuszony jestem zadac drozdze szlachetne tuz przed dodaniem CaCl.. right?
Odpowiedz
Tak byłoby najlepiej.
Odpowiedz

Skocz do: