2018-08-28 04:19 PM
Cześć wszystkim!
Niedługo startuję z cydrem. Czekam do połowy września na dostęp do lepszych jabłek.
Na stronie Bartka znalazłem już pomoc w doborze drożdży i pożywki - super
Mam balon, wyciskarkę do soku i jakiś tam plan w głowie.
Jednak pozostaje kilka wątpliwości. Może w punktach będzie lepiej:
1. JABŁKA. Planuję dobrać 2-3 rodzaje jabłek. Cydr ma być półwytrawny. Myślałem o 70% jabłek słodkich i do tego mieszankę jabłek kwaśnych lub słodko-kwaśnych i jabłek taninowych.
- Czy macie jakieś typy?
- Jakich jabłek najlepiej szukać, a jakie można sobie darować?
- A może macie jakieś sprawdzone mieszanki jabłek?
Jak sprawdzać wysłodzenie jabłka już wiem ze strony Bartka i chętnie wypróbuję tej metody.
2. SOK. Użyję wyciskarki, ale z doświadczenia wiem, że z wyciśniętym sokiem powstaje dużo piany.
- Czy mam całkowicie zebrać pianę?
- Czy mam odczekać jakiś czas aż dobrze się odzieli sok od piany i wtedy ją zebrać?
- Czy może jakiś inny sposób?
- Czy zostawić pianę?
Na logikę wydaje wydaje mi się, że powinienem pozbyć się piany bo w balonie będzie stanowiła 30% pojemności.
3.GAZOWANIE. Chciałbym aby cydr był musujący. Przejrzałem kalkulator na stronie. Fajna sprawa, ale jednak boję się granatów - po prostu szkoda mi trunku Wyszło mi, że na 0,5 l butelkę będę potrzebował ok 7gr cukru. Czy to nie za dużo?
4.FERMENTACJA. Wiele teorii można znaleźć w internecie. Załóżmy, że po 2 tygodniach rurka w balonie zamilkła, czekam jeszcze 2 dni dla pewności i mogę już przelewać do butelek? Niektórzy zostawiają to na dłużej, a ja bym chciał nastawić kolejny balon żeby popracować jeszcze z późniejszymi jabłkami ewentualnie z gruszką. Mam balon na 12 litrów soku + rezerwa dla fermentacji.
Nie chcę na początek kupować kilku dam, bo mam już balon. Na pewno docelowo damy się u mnie pojawią i nastawię większą ilość, bo na tej stronie wygląda to smakowicie Na początek chcę zacząć cydrową przygodę z tym co mam.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i na pewno podzielę się wrażeniami. Muszę rozwiać te wątpliwości i brać się za pędzenie
Póki co ze obecnie dostępnych jabłek posmakowały mi Gala, Ligol, Celesta, Lipoletta, Lobo.
Niedługo startuję z cydrem. Czekam do połowy września na dostęp do lepszych jabłek.
Na stronie Bartka znalazłem już pomoc w doborze drożdży i pożywki - super
Mam balon, wyciskarkę do soku i jakiś tam plan w głowie.
Jednak pozostaje kilka wątpliwości. Może w punktach będzie lepiej:
1. JABŁKA. Planuję dobrać 2-3 rodzaje jabłek. Cydr ma być półwytrawny. Myślałem o 70% jabłek słodkich i do tego mieszankę jabłek kwaśnych lub słodko-kwaśnych i jabłek taninowych.
- Czy macie jakieś typy?
- Jakich jabłek najlepiej szukać, a jakie można sobie darować?
- A może macie jakieś sprawdzone mieszanki jabłek?
Jak sprawdzać wysłodzenie jabłka już wiem ze strony Bartka i chętnie wypróbuję tej metody.
2. SOK. Użyję wyciskarki, ale z doświadczenia wiem, że z wyciśniętym sokiem powstaje dużo piany.
- Czy mam całkowicie zebrać pianę?
- Czy mam odczekać jakiś czas aż dobrze się odzieli sok od piany i wtedy ją zebrać?
- Czy może jakiś inny sposób?
- Czy zostawić pianę?
Na logikę wydaje wydaje mi się, że powinienem pozbyć się piany bo w balonie będzie stanowiła 30% pojemności.
3.GAZOWANIE. Chciałbym aby cydr był musujący. Przejrzałem kalkulator na stronie. Fajna sprawa, ale jednak boję się granatów - po prostu szkoda mi trunku Wyszło mi, że na 0,5 l butelkę będę potrzebował ok 7gr cukru. Czy to nie za dużo?
4.FERMENTACJA. Wiele teorii można znaleźć w internecie. Załóżmy, że po 2 tygodniach rurka w balonie zamilkła, czekam jeszcze 2 dni dla pewności i mogę już przelewać do butelek? Niektórzy zostawiają to na dłużej, a ja bym chciał nastawić kolejny balon żeby popracować jeszcze z późniejszymi jabłkami ewentualnie z gruszką. Mam balon na 12 litrów soku + rezerwa dla fermentacji.
Nie chcę na początek kupować kilku dam, bo mam już balon. Na pewno docelowo damy się u mnie pojawią i nastawię większą ilość, bo na tej stronie wygląda to smakowicie Na początek chcę zacząć cydrową przygodę z tym co mam.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i na pewno podzielę się wrażeniami. Muszę rozwiać te wątpliwości i brać się za pędzenie
Póki co ze obecnie dostępnych jabłek posmakowały mi Gala, Ligol, Celesta, Lipoletta, Lobo.