2018-08-31 09:08 PM
Hm, Idared jest dopiero na zimę, Antonówka i McIntosh zdecydowanie wcześniej - nie dostaniesz ich razem, więc albo będziesz musiał fermentować osobno i potem mieszać, albo jakoś przechowasz.
Ja na przykład dzisiaj kupiłem po skrzynce McIntosh'a, Ananasa i Paulareda - zamierzam się w weekend pobawić.
Ale tanio w tym roku!
Pianą bym się nie przejmował - opadnie pewnie z czasem i wszystkie drobiny trafią na dno. Chyba że się nie mieści przez to w fermentorze - to wtedy trochę odbierz.
Ja tam uważam, że warto leżakować. Zwykle robię tak, że zostawiam na fermentację na 3-4 tygodnie, potem leżakuję jeszcze co najmniej 3 miesiące, zwykle przez ten czas się wszystko klaruje, a potem dopiero do butelek, i znowu zostawiam na kilka(naście) tygodni. Tylko leżakowanie już w szkle, nie w plastikowym fermentorze - bo nawet gruby plastik przepuszcza powietrze, a tlen to wróg.
Ale pierwsze cydry też robiłem prosto z fermentora do butelek, i były super - bo pierwsze i własne
Ja na przykład dzisiaj kupiłem po skrzynce McIntosh'a, Ananasa i Paulareda - zamierzam się w weekend pobawić.
Ale tanio w tym roku!
Pianą bym się nie przejmował - opadnie pewnie z czasem i wszystkie drobiny trafią na dno. Chyba że się nie mieści przez to w fermentorze - to wtedy trochę odbierz.
Ja tam uważam, że warto leżakować. Zwykle robię tak, że zostawiam na fermentację na 3-4 tygodnie, potem leżakuję jeszcze co najmniej 3 miesiące, zwykle przez ten czas się wszystko klaruje, a potem dopiero do butelek, i znowu zostawiam na kilka(naście) tygodni. Tylko leżakowanie już w szkle, nie w plastikowym fermentorze - bo nawet gruby plastik przepuszcza powietrze, a tlen to wróg.
Ale pierwsze cydry też robiłem prosto z fermentora do butelek, i były super - bo pierwsze i własne