2018-09-02 05:31 PM
Ok, na dniach ruszam na Rybitwy wciąż szukam jakiejś sensownej kompozycji jabłek. Problem wynika z tego, że ile stron tyle wersji smaku jabłka. Lobo raz jest słodkie, raz słodko-kwaśne i nie wiem w co ufać. Ogólnie chciałbym żeby ten cydr nie był za słaby, tzn poniżej 5% alc. Rozumiem, że potrzebuję głównie jabłka słodkie, bo im więcej cukru tym większe powodzenie na taki vol.
Próbuję jakoś ratować się Twoją tabelką i tu moje pytanie: czy im mniejsze KC (g/l), tym więcej cukru w jabłku?
Czy taka mieszanka: 50% McIntosh, 40% Lobo, 10% Antonówka będzie dość słodkie?
I jeszcze ten pirosiarczyn.. spotkałem się z metodą, że został wlany do rurki fermentacyjnej. Czy taki sposób też jest ok?
Próbuję jakoś ratować się Twoją tabelką i tu moje pytanie: czy im mniejsze KC (g/l), tym więcej cukru w jabłku?
Czy taka mieszanka: 50% McIntosh, 40% Lobo, 10% Antonówka będzie dość słodkie?
I jeszcze ten pirosiarczyn.. spotkałem się z metodą, że został wlany do rurki fermentacyjnej. Czy taki sposób też jest ok?