Wytworzenie drożdży cydrowych
#1
Czytałem o wielu sposobach jakie ludzie używają do robienia własnego cydru, najciekawszy jaki widziałem to złamanie na zimno, czyli mierzenie zawartości cukru w cydrze i zatrzymanie fermentacji w odpowiednim momencie przez umieszczenie w lodówce.
Ponoć ta metoda daje pełniejszy bukiet, ale bez bąbelków.
Wpadłem na inny pomysł który może wydać się szalony, ale jeśli by się udał mógł by kompletnie wywrócić proces robienia cydru.
Idea polega na wyhodowaniu "słabych" drożdży które same z siebie nie będą w stanie przetworzyć całego cukru i które dadzą pożądany smak cydru jest największym wyzwaniem, poza moimi możliwościami.
Ale użycie tych drożdży pozwoli uzyskać słodki owocowy napój, a przelany odpowiednio wcześnie do butelek (cukromierz) pozwoli go lekko nagazować.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Wytworzenie drożdży cydrowych - przez taith - 2017-11-26 01:11 AM
RE: Wytworzenie drożdży cydrowych - przez Bartek - 2018-01-12 03:22 PM

Skocz do: