2018-09-21 09:59 PM
(2018-09-19 10:32 PM)marecki napisał(a): jabłka:Cześć!
40% gala
40% paulared
10% szara reneta
10% antonówka
14 litrów soku, pierwsze drożdże French Cider Spirit Ferm + pożywka Zamojscy, kolejne drożdże Bulldog sweet + pożywka dobrana w Malinowym Nosie. Drożdże rozrobione w wodzie ok 20 stopni i na 20 minut odstawione. Wlane, zamknięte. Trzymane w temp od 19 do 22 stopni.
patrząc na pieczołowicie dobierane i mieszane odmiany jabłek wnioskuję, że celujesz w klasyczny cydr przygotowywany przy wykorzystaniu możliwie najbliżej tradycyjnych metod. Teraz to już trochę taka musztarda po obiedzie, ale może przyda się ta informacja innym cydrownikom. Drożdże Bulldog (zarówno sweet jak i medium) zawierają słodzik. Sądząc po hurtowych cenach tych drożdży jest to raczej jakiś aspartam niż stewia itp. Być może jednak taki był plan, wtedy już nic nie mówię


Pozdrowienia i powodzenia!