Dodam jeszcze że mierzyłem cukier refraktometrem. Sok miał jakieś 15,5 Brix. Gotowy sok siarkowałem, po jakiś 24 h dodałem drożdże (3 dniową matkę). Ph gotowego soku wynosiła poniżej 3, dlatego podniosłem do około 3,5 Ph.
Jeśli idzie o samą percepcję smaku (która, nie ukrywajmy jest subiektywna) w moim odczuciu była naprawdę ok, tj. dobra słodycz przełamana kwasowością. Taniny też dało się poczuć. Kilka dni temu postanowiłem dodać trochę naparu z mocnej herbaty, i przy okazji sprawdziłem cukier, było 6 blg po 2 tygodniach fermentacji. Obstawiam że jeszcze tydzień i będzie po sprawie.
Jeśli idzie o samą percepcję smaku (która, nie ukrywajmy jest subiektywna) w moim odczuciu była naprawdę ok, tj. dobra słodycz przełamana kwasowością. Taniny też dało się poczuć. Kilka dni temu postanowiłem dodać trochę naparu z mocnej herbaty, i przy okazji sprawdziłem cukier, było 6 blg po 2 tygodniach fermentacji. Obstawiam że jeszcze tydzień i będzie po sprawie.