2018-10-24 07:28 PM
Czym mierzysz blg?
Jeśli refraktometrem, to ten pomiar nie jest wiarygodny, bo zawartość alkoholu wprowadza przekłamanie.
Jeśli areometrem / cukromierzem, to czy nie jest tak że osadzają się na nim bąbelki i go trochę podnoszą?
Jeśli dodałeś tyle drożdży i pożywki na 10L ile piszesz, to fermentacja powinna przebiegać dość szybko.
Piszesz, że przebiegała słabo - w jaki sposób to obserwowałeś?
Może od początku masz niewielką nieszczelność, a teraz jak zmniejszyła się produkcja CO2 całość uchodzi bokiem?
A może nie domknąłeś po sprawdzaniu blg? W czym fermentujesz?
Nie ma takiej opcji, żeby cydr nie nadawał się do niczego!
Poczekaj jeszcze 1-2 tygodnie, wtedy zlejesz znad osadu i przy okazji sprawdzisz.
Jeśli refraktometrem, to ten pomiar nie jest wiarygodny, bo zawartość alkoholu wprowadza przekłamanie.
Jeśli areometrem / cukromierzem, to czy nie jest tak że osadzają się na nim bąbelki i go trochę podnoszą?
Jeśli dodałeś tyle drożdży i pożywki na 10L ile piszesz, to fermentacja powinna przebiegać dość szybko.
Piszesz, że przebiegała słabo - w jaki sposób to obserwowałeś?
Może od początku masz niewielką nieszczelność, a teraz jak zmniejszyła się produkcja CO2 całość uchodzi bokiem?
A może nie domknąłeś po sprawdzaniu blg? W czym fermentujesz?
Nie ma takiej opcji, żeby cydr nie nadawał się do niczego!
Poczekaj jeszcze 1-2 tygodnie, wtedy zlejesz znad osadu i przy okazji sprawdzisz.