2018-10-25 08:18 AM
Mogę prosić o jakieś uwagi do spontanicznej fermentacji?
Mam obecnie do przerobienia 5 gatunków jabłek. Myślę że jeszcze z 5-10 kilo dzikich dowiozę. Robię z nich sok na sokowirówce. Dodaję chlorek wapnia + enzym. Następnego dnia ściągam kożuch z powierzchni, i w zasadzie czekam na oz ruszy fermentacja (na początku 15-16 stopni, potem zdecydowanie poniżej 10 stopni). Myślę żeby dodać jeszcze trochę samych skórek - na skórkach żyje najwięcej drożdży + skórki są bardzo aromatyczne.
Proszę o uwagi bardziej doświadczonych kolegów.
Dodatkowo część soku chcę odlać, dodać trochę siarki i przefermentować na drożdżach Gozdawy do cydru, ponoć dają świetne rezultaty. Czy może polecacie jakieś inne?
Mam obecnie do przerobienia 5 gatunków jabłek. Myślę że jeszcze z 5-10 kilo dzikich dowiozę. Robię z nich sok na sokowirówce. Dodaję chlorek wapnia + enzym. Następnego dnia ściągam kożuch z powierzchni, i w zasadzie czekam na oz ruszy fermentacja (na początku 15-16 stopni, potem zdecydowanie poniżej 10 stopni). Myślę żeby dodać jeszcze trochę samych skórek - na skórkach żyje najwięcej drożdży + skórki są bardzo aromatyczne.
Proszę o uwagi bardziej doświadczonych kolegów.
Dodatkowo część soku chcę odlać, dodać trochę siarki i przefermentować na drożdżach Gozdawy do cydru, ponoć dają świetne rezultaty. Czy może polecacie jakieś inne?