2018-11-04 02:30 PM
Pisałem kiedyś o Złotej, sok zaskoczył mnie początkową zawartości cukru, która była ogomna!
Ale z Renetami jest taki problem, że oprócz tego że są słodkie, mają też stosunkowo dużo kwasu, który uwydatnia się dopiero jak odfermentuje cukier. Nie wykluczone że cydr wyjdzie dość kwaśny, ale to nie jest wielki problem, bo ładnie to można skompensować dosładzając np. słodzikiem (lub cukrem i następnie pasteryzując). Ogólnie cydr ze Złotej był bardzo smaczny.
Ale z Renetami jest taki problem, że oprócz tego że są słodkie, mają też stosunkowo dużo kwasu, który uwydatnia się dopiero jak odfermentuje cukier. Nie wykluczone że cydr wyjdzie dość kwaśny, ale to nie jest wielki problem, bo ładnie to można skompensować dosładzając np. słodzikiem (lub cukrem i następnie pasteryzując). Ogólnie cydr ze Złotej był bardzo smaczny.