2018-11-05 01:03 PM
Nie eksperymentowałem już z nowymi drożdżami. Kupiłem sobie sporą partię LV1116 i w tym sezonie używam tylko tych.
Ja daję 1g/10L drożdży i 2g/10L pożywki - "u mnie działa".
Polecam przed fermentacją zmierzyć kwasowość całkowitą soku. To nie jest takie trudne. Potrzebujesz roztwór NaOH, fenoloftaleinę, wodę demineralizowaną, kilka strzykawek (np. 2x10ml i 1x2 ml) i zlewkę (np. 100ml). Sam pomiar trwa minutę (jak już wiesz co robisz).
Dzięki temu możesz zawczasu zorientować się że masz za dużo kwasu i dodać trochę soku z mniej kwaśnych jabłek, albo gruszek (bo te zwykle są bardzo mało kwaśne).
Ja daję 1g/10L drożdży i 2g/10L pożywki - "u mnie działa".
Polecam przed fermentacją zmierzyć kwasowość całkowitą soku. To nie jest takie trudne. Potrzebujesz roztwór NaOH, fenoloftaleinę, wodę demineralizowaną, kilka strzykawek (np. 2x10ml i 1x2 ml) i zlewkę (np. 100ml). Sam pomiar trwa minutę (jak już wiesz co robisz).
Dzięki temu możesz zawczasu zorientować się że masz za dużo kwasu i dodać trochę soku z mniej kwaśnych jabłek, albo gruszek (bo te zwykle są bardzo mało kwaśne).