zbyt kwaśny cydr
#6
Spokojnie niech sobie dojrzeje, a jak już stwierdzisz że chcesz butelkować to wtedy odlej sobie szklankę i dosładzaj po trochu aż będzie smaczne.
Celowałbym w odpowiednik 5-10g cukru na butelkę. Erytrol ma nieco mniejszą słodkość niż cukier, więc pewnie będziesz potrzebował 1,5x tyle.

Jak już ustalisz dawkę, to wsyp odpowiednią ilość do każdej butelki z osobna, dopiero wtedy nalej i zakapsluj - po kilku dniach powinien sam się rozpuścić, a jak nie to odwrócisz kilka razy do góry nogami i będzie ok. Nie dosładzaj w damie, bo będziesz miał problem żeby to równomiernie rozprowadzić, poza tym nie chcesz mieszać cydru, żeby się nie napowietrzył. Nie syp do już nalanych butelek, bo wbrew pozorom one wciąż mogą być nasycone CO2 po fermentacji i może się zapienić. Nie zapomnij o 4g/butelkę zwykłego cukru do refermentacji.

Na Rybitwach nie mam jakiegoś ulubionego sprzedającego. Zwykle wpadam, łapię co mi się akurat spodoba, i lecę dalej Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
zbyt kwaśny cydr - przez marecki - 2018-11-03 01:26 PM
RE: zbyt kwaśny cydr - przez pawel - 2018-11-05 11:10 AM
RE: zbyt kwaśny cydr - przez marecki - 2018-11-05 12:22 PM
RE: zbyt kwaśny cydr - przez Bartek - 2018-11-05 12:55 PM
RE: zbyt kwaśny cydr - przez marecki - 2018-11-05 03:09 PM
RE: zbyt kwaśny cydr - przez Bartek - 2018-11-05 06:22 PM
RE: zbyt kwaśny cydr - przez marecki - 2018-11-06 10:29 PM

Skocz do: