Wstępne gazowanie cydru
#4
To jest normalne, że młody cydr podczas przelewania uwalnia bąbelki. Jakbyś zostawił go jeszcze na kilka tygodni, to ten gaz by się ulotnił. Jak przelewam cydry, które dojrzewały pod rurką np. 3 miesiące, to one są już całkiem "odgazowane".

Tam po prostu wciąż pracują drożdże. Zjadły już wszystkie cukry proste: glokozę, fruktozę - na koniec zostawiły sobie nieco trudniejszą sacharozę. Jest jej niewiele, więc na cukromierzu dużej różnicy już nie będzie - chociaż jak pisze Kuba, Blg 0 to jest umowna wartość i zdarza się że końcowy odczyt będzie poniżej zera.

Drożdże będą się z jeszcze z tymi resztkami cukrów jakiś czas zmagać. Może nie widać tego tak wyraźnie jak w szczytowym okresie, ale wciąż od czasu do czasu rurka pyknie. To, że fermentacja wciąż trwa można fajnie zaobserwować jak się ma wypełnioną pod korek damę, bo wtedy wszystkie bąbelki gromadzą się na małej powierzchni:
   
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-05 11:48 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez kuba989898 - 2019-01-06 10:16 PM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-07 08:16 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Bartek - 2019-01-07 11:22 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-07 09:40 PM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Bartek - 2019-01-08 08:58 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-14 06:37 PM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Bartek - 2019-01-15 07:41 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez tibek - 2019-01-16 09:20 AM

Skocz do: