Szara reneta 100%
#2
Robiłem na trzy sposoby:

Z pierwszych Renet, we wrześniu, SG 1,056, na drożdżach AWRI 350 w temp. 20C.
Wyszły niezbyt smaczne, takie trochę dziwne "na końcu". Kwaśne.

Miesiąc później, w październiku: SG 1,061 - na drożdżach L1116 @20C, oraz to samo bez dodatku drożdży, poniżej 7C (garaż).

Na L1116 wyszło OK, to znaczy pijalne bez przymusu, ale nic szczególnego Smile
Natomiast ten na dzikich drożdżach wyszedł bardzo fajny, taki ciekawy, aromatyczny.
Oba dość kwaśne.

Ten na drożdżach szlachetnych dość szybko się sklarował, ten na dzikich nie zdążył (niestety skończył się w lutym Wink ).
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Szara reneta 100% - przez belbik - 2017-04-06 11:28 PM
RE: Szara reneta 100% - przez Bartek - 2017-04-07 07:51 PM
RE: Szara reneta 100% - przez Bartek - 2017-04-28 02:45 PM
RE: Szara reneta 100% - przez belbik - 2017-05-07 07:49 PM
RE: Szara reneta 100% - przez Wychwalany - 2017-07-10 09:22 PM

Skocz do: