2019-01-31 08:14 AM
Nie widząc od jakiego soku zaczynałeś to jest trochę zgadywanie. Ale jeśli miałeś 30kg jabłek, z tego po za pierwszym razem wyszło 18L, a ostatecznie zagęściłeś do 11L - to jeżeli ten początkowy sok miał załóżmy SG 1.055, to po zagęszczeniu dostałeś SG ~1.090 (~21Blg). Jeśli teraz masz SG ~1.065 (16Blg), to znaczy że z początkowych ~190g/L cukru drożdże przepaliły ~50g/L - na razie jest z tego rzędu 3% alkoholu, z haczykiem. Jakbyś pozwolił im popracować do SG 1.040 (10Blg), to miałbyś ~6,5% słodki cydr, z ~90g/L pozostałego cukru.
Czym mierzysz pH? Wynik 6 jest kompletnie nieoczekiwany. Powinno być między 3-4. Chyba że to są jakieś wahania wynikające z przebiegu fermentacji..
Czym mierzysz pH? Wynik 6 jest kompletnie nieoczekiwany. Powinno być między 3-4. Chyba że to są jakieś wahania wynikające z przebiegu fermentacji..