2019-02-20 07:35 PM
Generalnie każde jabłko odpowiednio zerwane powinno nam dojrzeć w trakcie przechowywania, tempo tego dojrzewania jest ściśle powiązane z temperaturą, powyżej 5 stopni zachodzi szybciej, poniżej odpowiednio wolniej. Za cały proces dojrzewania odpowiedzialny jest etylen, rodzaj gazu wydzielanego przez owoce(głównie w obrębie komory nasiennej) w trakcie dojrzewania. W profesjonalnym sadownictwie używa się nie tylko komór chłodniczych z kontrolowaną atmosferą ale również środków blokujących produkcję etylenu oraz jego wpływ na owoce, potrafią one działać do 2 tygodni po zakończeniu przechowywania.
Jadłem dzisiaj jonaprince z własnej komory i nadal jest niesmaczny :p Jonagold trzymany w przechowalni 5* jest słodki i ma nieciekawy miąższ. Oba jabłka rwane w prawidłowym terminie.
Potrzymajcie jabłka trochę w domu i sprawdzcie czy smak nadal jest kiepski.
Jadłem dzisiaj jonaprince z własnej komory i nadal jest niesmaczny :p Jonagold trzymany w przechowalni 5* jest słodki i ma nieciekawy miąższ. Oba jabłka rwane w prawidłowym terminie.
Potrzymajcie jabłka trochę w domu i sprawdzcie czy smak nadal jest kiepski.