2019-02-22 05:18 PM
Ciekawe informacje. Muszę się im poprzyglądać bliżej. Z jabłek o wysokiej aromatyczności i niskiej zawartości kwasów na pewno Kosztela się wyróżnia. Nie wiem jednak czy jest ponadprzeciętnie słodka. Ja mam 5 jabłoni w starym sadzie (ponad 60 lat) i nie udało mi się chyba nigdy uzyskać soku powyżej 14 Brix.
Jeżeli chodzi dostępne w Polsce odmiany to warto się zainteresować publikacjami Ewy Rembiałkowskiej. Poza ciekawymi treściami także bibliografia w artykułach jest cennym źródłem dalszych poszukiwań. Tutaj przykład:
http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwme...kowska.pdf
Jeżeli chodzi dostępne w Polsce odmiany to warto się zainteresować publikacjami Ewy Rembiałkowskiej. Poza ciekawymi treściami także bibliografia w artykułach jest cennym źródłem dalszych poszukiwań. Tutaj przykład:
http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwme...kowska.pdf