Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#30
Kwasowość była około 5,5g/L.

Jak będziesz robił z kartoników, to tam bym się spodziewał raczej mało kwasu, np. 4g/L - tak to mniej więcej oscylowało jak kiedyś mierzyłem różne soki. I cukru też będzie niezbyt wiele. Warto podbić cukrem/miodem do SG 1.050 (Blg 12+) - inaczej alkoholu będzie zbyt mało, żeby zakonserwować gotowy cydr i łatwo o infekcje.

Bentonit "na dno" kiedyś używałem - ma tę zaletę, że chętnie opada i nie powoduje problemów z klarowaniem.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr? - przez Bartek - 2019-03-11 09:03 PM

Skocz do: