2019-03-11 09:03 PM
Kwasowość była około 5,5g/L.
Jak będziesz robił z kartoników, to tam bym się spodziewał raczej mało kwasu, np. 4g/L - tak to mniej więcej oscylowało jak kiedyś mierzyłem różne soki. I cukru też będzie niezbyt wiele. Warto podbić cukrem/miodem do SG 1.050 (Blg 12+) - inaczej alkoholu będzie zbyt mało, żeby zakonserwować gotowy cydr i łatwo o infekcje.
Bentonit "na dno" kiedyś używałem - ma tę zaletę, że chętnie opada i nie powoduje problemów z klarowaniem.
Jak będziesz robił z kartoników, to tam bym się spodziewał raczej mało kwasu, np. 4g/L - tak to mniej więcej oscylowało jak kiedyś mierzyłem różne soki. I cukru też będzie niezbyt wiele. Warto podbić cukrem/miodem do SG 1.050 (Blg 12+) - inaczej alkoholu będzie zbyt mało, żeby zakonserwować gotowy cydr i łatwo o infekcje.
Bentonit "na dno" kiedyś używałem - ma tę zaletę, że chętnie opada i nie powoduje problemów z klarowaniem.