Cydr nisko alkoholowy
#5
Jak dasz 2g cukru na 0,33L to w butelce będziesz miał raptem 2 atm (przy 20C), więc nie spodziewałbym się żadnych problemów z kapslami twist-off.

Pasteryzacja jest prosta. Wkładasz butelki do gara, podgrzewasz do 65C, trzymasz tak 20min, i potem zostawiasz do ostygnięcia. To jest >100PU i powinno spokojnie wystarczyć. Idealnie, jakbyś miał jedną butelkę z wodą, otwartą - i mierzył temperaturę wewnątrz. Jak nie, to podgrzewaj powoli i mierz temperaturę wody w garnku, jak dojdzie do 65C to postaraj się już utrzymać przez 20min, a potem zostaw w tym garnku aż ostygnie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-11 09:15 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-12 07:51 AM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-12 12:50 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez tibek - 2019-04-12 12:43 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-13 09:15 AM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-13 01:22 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-13 06:58 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-13 08:11 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-13 11:49 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-14 12:09 PM

Skocz do: