2019-04-13 01:22 PM
(2019-04-13 09:15 AM)Bartek napisał(a): Jak dasz 2g cukru na 0,33L to w butelce będziesz miał raptem 2 atm (przy 20C), więc nie spodziewałbym się żadnych problemów z kapslami twist-off.
Pasteryzacja jest prosta. Wkładasz butelki do gara, podgrzewasz do 65C, trzymasz tak 20min, i potem zostawiasz do ostygnięcia. To jest >100PU i powinno spokojnie wystarczyć. Idealnie, jakbyś miał jedną butelkę z wodą, otwartą - i mierzył temperaturę wewnątrz. Jak nie, to podgrzewaj powoli i mierz temperaturę wody w garnku, jak dojdzie do 65C to postaraj się już utrzymać przez 20min, a potem zostaw w tym garnku aż ostygnie.
Jak to piszesz to brzmi bardzo prosto, niby nic takiego, więc może jednak spróbuję : dzięki za rady
A przy okazji jak już o pasteryzacji mowa, czy w ten sam sposób mogę zapasteryzować zwykły czysty sok z jabłek dla syna? rozumiem że po mieleniu dodać enzym pektolityczny i pasteryzować częściowo sklarowany sok czy prosto z prasy mętny? I czy te 20 min w 65 st C wystarczą be przetrwał okres zimowy (może nie będzie musiał, ale ze 2-3 miesiące fajnie żeby wytrzymał - przechowywany w chłodnej piwnicy około 7-8st bez dostępu światła dziennego).