2019-04-13 06:58 PM
Surowy sok potrzebuje 500 PU - 10x więcej niż cydr. Trzeba go podgrzać do wyższej temperatury, bo inaczej pasteryzacja zajmie strasznie długo. Ja to robię tak, że grzeję sok w garze do 75C, jak dojdzie to utrzymuję jeszcze 5 min, co samo w sobie daje już nieco ponad 500PU, i potem zlewam na gorąco do worków plastikowych - i tak zostawiam do wystygnięcia. Super sprawa z tymi workami - są różne objętości np. 3L, 5L - Można spokojnie przechowywać kilka miesięcy. Ja przed pasteryzacją podklarowuję sok pektoenzymem, bo u mnie taki mętny nie cieszy się powodzeniem.
W przypadku zakapslowanego cydru te 60-kilka stopni o których pisałem wcześniej wynika z tego, że ciśnienie w butelkach bardzo rośnie z temperaturą. Jak masz mocne butelki, lub słabo nagazowany cydr, to nic nie stopi na przeszkodzie, żeby podgrzać do wyższej temperatury i tym samym skrócić czas.
W przypadku zakapslowanego cydru te 60-kilka stopni o których pisałem wcześniej wynika z tego, że ciśnienie w butelkach bardzo rośnie z temperaturą. Jak masz mocne butelki, lub słabo nagazowany cydr, to nic nie stopi na przeszkodzie, żeby podgrzać do wyższej temperatury i tym samym skrócić czas.