2019-04-13 08:11 PM
(2019-04-13 06:58 PM)Bartek napisał(a): Surowy sok potrzebuje 500 PU - 10x więcej niż cydr. Trzeba go podgrzać do wyższej temperatury, bo inaczej pasteryzacja zajmie strasznie długo. Ja to robię tak, że grzeję sok w garze do 75C, jak dojdzie to utrzymuję jeszcze 5 min, co samo w sobie daje już nieco ponad 500PU, i potem zlewam na gorąco do worków plastikowych - i tak zostawiam do wystygnięcia. Super sprawa z tymi workami - są różne objętości np. 3L, 5L - Można spokojnie przechowywać kilka miesięcy. Ja przed pasteryzacją podklarowuję sok pektoenzymem, bo u mnie taki mętny nie cieszy się powodzeniem.
W przypadku zakapslowanego cydru te 60-kilka stopni o których pisałem wcześniej wynika z tego, że ciśnienie w butelkach bardzo rośnie z temperaturą. Jak masz mocne butelki, lub słabo nagazowany cydr, to nic nie stopi na przeszkodzie, żeby podgrzać do wyższej temperatury i tym samym skrócić czas.
Worki byłyby idealne na moje potrzeby cydrowe, dla rodziny potrzebuję mniejsze pojemności, najchętniej 0,33 i 0,5L co by otworzyć i na raz wypić.
Czyli sok w temp 75C wlewam do czystych butelek zakręcam i wystarczy? nie muszę już nic robić? czy lepiej nalać i pasteryzować już w butelkach jak typowe kompoty w słoikach?
A gdzie swoją drogą takie woreczki dostanę?
Z tą pasteryzacją będę się musiał do-edukować, bo coś słabo kumam, rozumiem co piszesz o ciśnieniu, skróceniu-wydłużeniu czasu ale muszę to jakoś ogarnąć to na chłopski rozum, musi to być z-mierzalne i przeliczalne i najlepiej powtarzalne, co bym miał własny system wyrobiony.