Blendowanie
#2
Blendowanie po fermentacji/dojrzewaniu ma tą przewagę, że możesz bardziej świadomie te cydry pomieszać - znasz ostateczną kwasowość czy profil smakowy. Jak zblendujesz przed, to w sumie nie będziesz wiedział która odmiana co wyniosła. Zwykle problemem jest brak wystarczającej liczby pojemników, ale te już masz.

Dla ochrony przed utlenianiem możesz dodać 50ppm SO2, tylko to trzeba robić nie wcześniej niż jak fermentacja na dobre się zakończy, bo inaczej półprodukty fermentacji zwiążą SO2. 

Ale ważniejsze moim zdaniem jest delikatne przelewanie, bez rozprysku - i dolewanie pod korek, bo to też zapobiega infekcjom. Jak dodatkowo zadbasz o to, żeby damy, rurki etc były czyste, to ryzyko że cydr złapie jakąś infekcję jest na prawdę niewielkie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Blendowanie - przez Jtomas - 2019-04-14 07:46 PM
RE: Blendowanie - przez Bartek - 2019-04-14 10:07 PM

Skocz do: