2019-05-28 04:56 PM
Cześć Panowie,
Szybkie pytanie. Minęło 5 tygodni odkąd zabutelkowałem swój cydr. Poziom nagazowania w dalszym ciągu jest bardzo niski. Cydr przed butelkowaniem miał prawie 5 miesięcy. Pierwsze pytanie to czy jest to normalne? Wydaje mi się, że jest to stosunkowo młody cydr i powinien sie szybciej nagazowac - wcześniejsze były gotowe po ok 2-3 tygodniach. Mam jeszcze do zabutelkowania 50 litrów z tej partii. I tu drugie pytanie - czy dodać trochę drożdży żeby zdążyć przed latem? Jeśli tak to ile?
Pozdrawiam
Szybkie pytanie. Minęło 5 tygodni odkąd zabutelkowałem swój cydr. Poziom nagazowania w dalszym ciągu jest bardzo niski. Cydr przed butelkowaniem miał prawie 5 miesięcy. Pierwsze pytanie to czy jest to normalne? Wydaje mi się, że jest to stosunkowo młody cydr i powinien sie szybciej nagazowac - wcześniejsze były gotowe po ok 2-3 tygodniach. Mam jeszcze do zabutelkowania 50 litrów z tej partii. I tu drugie pytanie - czy dodać trochę drożdży żeby zdążyć przed latem? Jeśli tak to ile?
Pozdrawiam