2019-06-03 05:20 PM
(2019-05-29 08:11 AM)Bartek napisał(a): W jakiej temperaturze trzymasz te butelki? Ile dodałeś cukru?
Jak butelkowałeś już całkiem sklarowany i teraz stoi w niskich kilkunastu, to faktycznie może iść wolno. Chociaż u mnie zwykle 6 tygodni wystarczało.
Jeśli będziesz dodawał nowych drożdży to nie potrzebujesz ich wiele - 2-3g/100L wystarczy (1/10 tego co normalnie).
Cydr stoi cały czas w temp. 19 *C. Cukru 4g na butelkę 0,5L. Dodawałem też trochę kwasu jabłkowego przed butelkowaniem i to chyba tu jest problem. Niestety nie zapisałem ile tego było ale nie dużo. Chyba drożdże mogły ześwirować od tego kwasu i stanęły. Dodałem go bo miałem mega wysłodzone jabłka ale mało aromatyczne i cydr wydawał mi się w smaku „płaski”, taki bez charakteru. Teraz jest ok ale nie ma gazu ? co o tym myślisz? Zamówiłem manometry i chce zrobić test czy rzeczywiście kwas ma wpływ na refermentacje.