Refermentacja
#3
(2019-05-29 08:11 AM)Bartek napisał(a): W jakiej temperaturze trzymasz te butelki? Ile dodałeś cukru?
Jak butelkowałeś już całkiem sklarowany i teraz stoi w niskich kilkunastu, to faktycznie może iść wolno. Chociaż u mnie zwykle 6 tygodni wystarczało.

Jeśli będziesz dodawał nowych drożdży to nie potrzebujesz ich wiele - 2-3g/100L wystarczy (1/10 tego co normalnie).

Cydr stoi cały czas w temp. 19 *C. Cukru 4g na butelkę 0,5L. Dodawałem też trochę kwasu jabłkowego przed butelkowaniem i to chyba tu jest problem. Niestety nie zapisałem ile tego było ale nie dużo. Chyba drożdże mogły ześwirować od tego kwasu i stanęły. Dodałem go bo miałem mega wysłodzone jabłka ale mało aromatyczne i cydr wydawał mi się w smaku „płaski”, taki bez charakteru. Teraz jest ok ale nie ma gazu ? co o tym myślisz? Zamówiłem manometry i chce zrobić test czy rzeczywiście kwas ma wpływ na refermentacje.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Refermentacja - przez Intruz - 2019-05-28 04:56 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-05-29 08:11 AM
RE: Refermentacja - przez Intruz - 2019-06-03 05:20 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-06-04 07:16 AM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-18 10:30 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-18 04:00 PM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-24 07:13 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 06:40 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 10:43 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 11:31 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 01:57 PM
RE: Refermentacja - przez Henrix - 2022-08-04 10:56 AM
RE: Refermentacja - przez ZbyszekTW - 2022-08-04 11:59 AM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2022-08-05 07:45 AM

Skocz do: