2019-06-04 07:16 AM
Zastanawiam się czy nie ma problemu gdzie indziej, na przykład jakaś felerna partia kapsli, lub źle dociśnięte. Nie miałeś podobnych problemów wcześniej?
Chociaż z tego co piszesz, że cydr teraz jest OK, można by wnioskować że cukier pozostał - takie nieprzefermentowane 4g/0,5L potrafi zrobić różnicę, na plus.
Jeśli nie dodawałeś dużo kwasku to nie powinno to mieć dużego znaczenia dla drożdży. Może używałeś jakiegoś silnego środka do czyszczenia butelek i nie wypłukałeś dobrze?
Przy butelkowaniu kolejnej partii spróbuj dodać odrobinę drożdży (uwodnij i rozmieszaj przed butelkowaniem) - zobaczysz czy się lepiej nagazuje.
Chociaż z tego co piszesz, że cydr teraz jest OK, można by wnioskować że cukier pozostał - takie nieprzefermentowane 4g/0,5L potrafi zrobić różnicę, na plus.
Jeśli nie dodawałeś dużo kwasku to nie powinno to mieć dużego znaczenia dla drożdży. Może używałeś jakiegoś silnego środka do czyszczenia butelek i nie wypłukałeś dobrze?
Przy butelkowaniu kolejnej partii spróbuj dodać odrobinę drożdży (uwodnij i rozmieszaj przed butelkowaniem) - zobaczysz czy się lepiej nagazuje.