2019-07-23 07:35 AM
Półwytrawny cydr będziesz miał jak dodasz 20g cukru /L (SG ~1.010), co przekłada się na około 30g/L erytrolu, bo ten słodzik jest nieco mniej słodki niż cukier. Oczywiście ostateczny efekt smakowy zależy od tego jak bardzo kwaśny masz ten cydr. Najlepiej odlej sobie 100ml, dosłodź 3g/L i sprawdź czy o to chodzi, ewentualnie zmodyfikuj dawkę.
Ja najczęściej robię tak, że sypię cukier/słodzik na dno butelki, a potem dopiero nalewam. Jak zrobisz odwrotnie, to znaczy najpierw nalejesz a potem nasypiesz, to może się bardzo spienić - wszystko zależy od tego jak długo ten cydr wcześniej stał, po zakończonej fermentacji. Czasem uspokaja się dopiero po dwóch/trzech miesiącach. Także to też musisz sobie wypróbować - jeśli sposób z sypaniem na dno zda egzamin, to rób w ten sposób - nie musisz potem mieszać, samo się rozpuści. Jeśli mimo wszystko będzie się strasznie pienić, to wtedy zrób sobie syrop i dodawaj np. strzykawką.
Ja najczęściej robię tak, że sypię cukier/słodzik na dno butelki, a potem dopiero nalewam. Jak zrobisz odwrotnie, to znaczy najpierw nalejesz a potem nasypiesz, to może się bardzo spienić - wszystko zależy od tego jak długo ten cydr wcześniej stał, po zakończonej fermentacji. Czasem uspokaja się dopiero po dwóch/trzech miesiącach. Także to też musisz sobie wypróbować - jeśli sposób z sypaniem na dno zda egzamin, to rób w ten sposób - nie musisz potem mieszać, samo się rozpuści. Jeśli mimo wszystko będzie się strasznie pienić, to wtedy zrób sobie syrop i dodawaj np. strzykawką.