2020-01-11 09:21 AM
To zwykłe drożdże kożuchujące, chyba najpopularniejsza przypadłość. Do życia potrzebują powietrza, więc typowo pojawiają się wtedy jak w balonie zostawisz sporo wolnego miejsca (najlepiej dolewać po sam korek), lub jak często ulegasz pokusie i otwierasz żeby powąchać, lub jak masz jakąś nieszczelność. W większej ilości mogą faktycznie powodować że cydr trochę skwaśnieje, ale tego co widzę, nie masz ich dużo.
Najprościej się ich pozbyć dolewając do balonu np. przegotowanej wody, tak żeby się przelało - wtedy wypłyną. Ale to pod warunkiem że nie będziesz musiał dodać zbyt wiele tej wody; nie widzę dokładnie ile tam masz wolnego miejsca. I potem zabutelkuj - może się zdarzyć, że znowu się pojawią, ale w zamknięciu szybko skończy im się powietrze i zatrzymają się na pewnym etapie; i niech już sobie tak będą. Mała ilość, mająca w szyjce kontakt z niewielką powierzchnią cydru, szkody nie zrobi.
Przed butelkowaniem możesz jeszcze dodać 50ppm SO2, żeby trochę powstrzymać rozwój tych mikroorganizmów w butelkach. Nie przeszkodzi to w refermentacji. Ale nawet dodanie SO2 nie jest w 100% gwarancją, że na powierzchni w butelkach nie pojawi się delikatna błonka - ale w małej ilości to jest wyłącznie wada estetyczna.
Najprościej się ich pozbyć dolewając do balonu np. przegotowanej wody, tak żeby się przelało - wtedy wypłyną. Ale to pod warunkiem że nie będziesz musiał dodać zbyt wiele tej wody; nie widzę dokładnie ile tam masz wolnego miejsca. I potem zabutelkuj - może się zdarzyć, że znowu się pojawią, ale w zamknięciu szybko skończy im się powietrze i zatrzymają się na pewnym etapie; i niech już sobie tak będą. Mała ilość, mająca w szyjce kontakt z niewielką powierzchnią cydru, szkody nie zrobi.
Przed butelkowaniem możesz jeszcze dodać 50ppm SO2, żeby trochę powstrzymać rozwój tych mikroorganizmów w butelkach. Nie przeszkodzi to w refermentacji. Ale nawet dodanie SO2 nie jest w 100% gwarancją, że na powierzchni w butelkach nie pojawi się delikatna błonka - ale w małej ilości to jest wyłącznie wada estetyczna.